Πώς θα βελτιώσετε την καθημερινότητα ατόμων με Αλτσχάιμερ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ώστε να απολαύσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορούν συχνά να τελούν σε σύγχυση, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω 6 συμβουλές, θα καταφέρετε να τους βοηθήσετε να αισθάνονται πιο ήρεμοι και ασφαλείς.

1. Διατηρήστε μια ρουτίνα

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ τείνουν να προτιμούν ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα. Οι αλλαγές μπορούν να τους διαταράξουν ή να τους μπερδέψουν. Ετσι, αν θα πρέπει να πάτε έναν συγγενή ή φίλο σας με Αλτσχάιμερ στο γιατρό, για παράδειγμα, αφήστε μια υπενθύμιση σχετικά με την επίσκεψη στο ψυγείο. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί συχνά να καταλάβουν τι διαβάζουν, όταν δεν μπορούν να καταλάβουν τις λέξεις που εκφωνούνται.

Κάποιοι γιατροί προτείνουν να αφήνετε σημειώσεις μέσα στο σπίτι με κατευθύνσεις όπως «προς το μπάνιο». Αυτό θα τους βοηθήσει να αισθάνονται άνετα και οικεία με το περιβάλλον τους.

2. Περιορίστε τον ήχο και τις κινήσεις

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί εύκολα να αποσυντονίζονται από την πολυκοσμία και το θόρυβο. Για να βοηθήσετε τα άτομα με Αλτσχάιμερ θα μπορούσατε:

* Να αποφεύγετε τα ψώνια σε πολυσύχναστα πολυκαταστήματα. Αντ’ αυτού, πηγαίνετε μαζί τους σε ένα μικρό κατάστημα. ′Η κάντε ψώνια, όταν τα καταστήματα δεν έχουν πολύ κόσμο.

* Να συγκεντρώνεστε σε μικρές ομάδες. Ακόμη και αν το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να ήθελε να δει όλη την οικογένεια στις διακοπές, αυτός ή αυτή μπορεί να ταραχτεί από όλα τα εγγόνια. Για να κάνετε τις επισκέψεις πιο ευχάριστες για όλους, να έχετε μικρότερες ομάδες μελών της οικογένειας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

* Να κρατάτε την τηλεόραση κλειστή κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων. Κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει δυσκολία να ξεχωρίζει το τι συμβαίνει στο δωμάτιο και τι συμβαίνει στην τηλεόραση.

3. Βρείτε πράγματα που μπορούν να κάνουν

Περνώντας χρόνο σε οικεία καθήκοντα και χόμπι βοηθά τους ανθρώπους με νόσο του Αλτσχάιμερ να αισθάνονται παραγωγικοί και ευτυχισμένοι. Απλά να είστε σίγουροι ότι μπορούν να τα χειριστούν με ασφάλεια.

Ισως χρειαστεί να αποκτήσετε μια διαφορετική προσέγγιση στην αγαπημένη τους δραστηριότητα, ή να κάνετε πράγματα μαζί. Για παράδειγμα:

* Η γιαγιά, που αγαπά να ψήνει, μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να φτιάξει κουλουράκια, αν εσείς πρώτα έχετε φέρει και έχετε υπολογίσει τα υλικά.

* Κάποιος που μπερδεύεται με όλες τις ρυθμίσεις για το πλυντήριο μπορεί να είναι σε θέση να πάρει τις πετσέτες από το στεγνωτήριο και να τις διπλώσει σαν επαγγελματίας.

* Ενας συνταξιούχος ξυλουργός, ο οποίος δεν μπορεί να χειριστεί τα ηλεκτρικά εργαλεία μπορεί να είναι ευτυχής αν του δώσετε να λειάνει ένα κομμάτι ξύλου.

4. Δείξτε κατανόηση

Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ είναι λιγότερο πιθανό να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να θυμηθούν τις κατευθύνσεις. Ετσι, θα πρέπει να ρίξετε τον πήχη των προσδοκιών σας ως προς το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αφήσετε τη μητέρα σας να στρώσει το τραπέζι. Αν αργότερα χρειαστεί να αναδιοργανώσετε τα μαχαιροπήρουνα και να τα βάλετε στη σωστή σειρά τους, δεν πειράζει.

Επίσης, αντί να υπενθυμίζετε ξανά και ξανά στον παππού να μην πίνει από το μπουκάλι με το γάλα, αγοράστε του το δικό του μπουκάλι και γράψτε το όνομά του πάνω σε αυτό.

5. Πάρτε αποφάσεις για τους αγαπημένους σας

Κάποιος που έχει Αλτσχάιμερ μπορεί να αισθάνεται αναστάτωση  ή σύγχυση όταν πρέπει να λάβει αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο τον καθημερινών του επιλογών.

Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε τη γυναίκα σας τι θέλει να φορέσει, βάλτε την να διαλέξει ανάμεσα σε μόλις δύο μπλούζες. ′Η απλά να επιλέξτε μία για εκείνη και να της πείτε πόσο της πάει.

Σε ένα εστιατόριο βοηθήστε τον άνθρωπό σας να δει το μενού. Στη συνέχεια, προτείνετέ του κάποια πιάτα που θα ήθελε.

6. Να είστε έτοιμοι για «Το Σύνδρομο της Δύσης του Ηλίου»

Τη νύχτα, μερικοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ αναστατώνονται πιο εύκολα. Αυτό ονομάζεται το «Φαινόμενο της Δύσης του Ηλίου» (sundowning).

Για να ηρεμήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο το βράδυ:

* Ανάψτε τα φώτα. Ενα καλά φωτισμένο περιβάλλον μπορεί να φαίνεται λιγότερο ανησυχητικό.

* Δείξτε ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες του. Τη νύχτα, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να ανησυχεί ότι ένας εισβολέας προσπαθεί να μπει μέσα στο σπίτι. Να μην απορρίψετε τους φόβους του. Αντ’ αυτού, να το αφήσετε να σας δει ότι ελέγχετε αν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει