Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τη ζήλια

Δεν έχει σημασία πόσα πράγματα έχετε διδάξει το παιδί σας για την αγάπη, για το ότι πρέπει να είναι ευγνώμον για ό,τι έχει ή για την αξία του να μοιράζεται πράγματα. Θα έρθει στιγμή που θα πρέπει να ασχοληθείτε με τη ζήλια του.

Ειδικά αν το παιδί σας έχει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή, ή αν ένας φίλος του στο σχολείο φοράει ένα ωραίο ζευγάρι μπότες, ή έχει καλύτερο δωμάτιο, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση.

Αναγνωρίστε τη ζήλια του παιδιού και αφήστε το να καταλάβει ότι την αναγνωρίζετε, συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι. Μη την αφήσετε, ωστόσο, να φουντώσει. Βοηθήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και να βρει θετικές λύσεις που θα το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και όχι αρνητικά για τους άλλους.

Βιβλία σχετικά με τη ζήλια

Διαβάζοντας στα παιδιά σας βιβλία σχετικά με τη ζήλια μπορείτε να τα βοηθήσετε να προσδιορίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους για τη ζήλια και να μάθουν πώς να την αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν τέτοια βιβλία σε αρκετούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για αυτόν ακριβώς το λόγο, να βοηθήσουν δηλαδή το παιδί να κατανοήσει και να ξεπεράσει τη ζήλια του. Αρκετά από αυτά, μάλιστα, στο τέλος τους περιλαμβάνουν οδηγίες για τους γονείς από εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο.

Στρατηγικές ενάντια στη ζήλια

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει θετικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ζήλιας. Αν ζήλεψε ένα video game ενός φίλου του, καταστήστε σαφές ότι δεν αντέχει ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός κάτι τέτοιο, αλλά πως αν το θέλει πραγματικά θα πρέπει να κάνει κάποιες επιπλέον δουλειές για να εξοικονομήσει χρήματα από το χαρτζιλίκι του. Εάν ζηλεύει έναν συμπαίκτη του στο ποδόσφαιρο, ενθαρρύνετέ το να προπονηθεί ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τις δικές του επιδόσεις. Αν ένα κορίτσι ζηλεύει τα μαλλιά μιας φίλης της εξηγήστε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πως θα πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό της όπως είναι. Αν πάλι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για ένα κομμωτήριο ή αν πιάνουν τα δικά σας χέρια φροντίστε να περιποιηθείτε τα μαλλιά της κόρης σας και να φτιάξετε ένα χτένισμα που να της αρέσει.

Ημερολόγιο ζήλιας

Ακούγεται… εκκεντρικό, αλλά το να γράφει κανείς τα συναισθήματα ζήλιας που αισθάνεται για τους άλλους μπορεί να τον βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει τη ζήλια του και να αλλάξει από μόνος του γραμμή πλεύσης. Μερικές φορές βλέποντάς το γραμμένο μπορεί το παιδί να αντιληφθεί πόσο ανόητο είναι να ζηλεύει και να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Αυτόματα μπορεί η ζήλια να μετατραπεί σε ένα θετικό κίνητρο για να κάνει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του ή να βοηθήσει στο σπίτι του από το να κάθεται να σπαταλάει τα συναισθήματά του για ένα τόσο άσχημο συναίσθημα.

Παιχνίδι ρόλων

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να αποφεύγει την εμφάνιση του συναισθήματος της ζήλιας και πώς να συνεχίσει να είναι ευγενικό με τους άλλους ακόμα κι αν αισθάνεται άσχημα. Μπορείτε να υποδυθείτε ρόλους μέσα στο σπίτι μαζί με τον σύζυγό σας προσπαθώντας να κάνετε ο ένας τον άλλο να ζηλέψει δείχνοντάς του ένα καινούργιο σας ρούχο. Εκείνος που υποτίθεται ότι ζηλεύει θα πρέπει να δείξει τον λάθος τρόπο αντίδρασης, είτε γκρινιάζοντας, είτε χτυπώντας τον άλλο, είτε προσπαθώντας να του καταστρέψει τάχα το ρούχο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανταποκριθεί με το σωστό τρόπο, επαινώντας το νέο ρούχο και φεύγοντας. Επειτα «ξαναπαίξτε» τη σκηνή με τη σωστή αντίδραση, για να μπορέσει το παιδί σας να καταλάβει τη διαφορά και να συνειδητοποιήσει πώς θα πρέπει να φέρεται. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά τελικά θα τα εμπεδώσει και σιγά σιγά το πράσινο τέρας της ζήλιας θα το εγκαταλείψει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει