Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να διώξει τον κοροναϊό

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να διώξει τον κοροναϊό που προκαλεί την Covid-19 από τα κύτταρα του σώματος.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, κάποιοι ιοί ανταγωνίζονται για να είναι εκείνοι που προκαλούν τη μόλυνση. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης λένε πως ο ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα κερδίζει στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό.

Τα οφέλη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα αλλά ο ρινοϊός έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση που μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της Covid, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Σκεφτείτε τα κύτταρα στη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες σαν μια σειρά από σπίτια. Μόλις ο ιός μπει μέσα, μπορεί είτε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για να αφήσει κι άλλους ιούς να μπουν είτε να κλείσει την πόρτα και να κρατήσει το νέο σπίτι για τον εαυτό του.

Ο ιός της γρίπης (Influenza) είναι ένας από τους πιο «εγωιστές» που υπάρχουν και σχεδόν πάντα μολύνει αποκλειστικά. Άλλοι ιοί, όπως οι αδενοϊοί, φαίνεται να είναι πιο… ανοιχτοί να μοιραστούν το «σπίτι».

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς ο ιός που προκαλεί την Covid, γνωστός ως Sars-CoV-2, θα συμπεριφερθεί στον μυστηριώδη κόσμο της αλληλεπίδρασης των ιών, σημειώνει το δημοσίευμα. Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι μετά από μια χρονιά περιοριστικών μέτρων, έχει περιοριστεί η εξάπλωση όλων των άλλων ιών. Και αυτό έχει κάνει πιο δύσκολη την έρευνά τους.

Η ομάδα των επιστημόνων στο Κέντρο Ιολογικών Ερευνών στη Γλασκώβη χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο της αναπνευστικής οδού, φτιαγμένο από τους ίδιους τύπους κυττάρων, και το μόλυνε με Sars-CoV-2 και ρινοϊό, που είναι ένας από τους ιούς με τη μεγαλύτερη εξάπλωση σε ανθρώπους και προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Αν ο ρινοϊός και ο Sars-CoV-2 απελευθερώνονταν την ίδια στιγμή, μόνο ο ρινοϊός ήταν αποτελεσματικός. Αν ο ρινοϊός είχε προβάδισμα 24 ωρών, τότε ο Sars-CoV-2 δεν τα κατάφερνε να μπει επίσης. Ακόμα και όταν ο κοροναϊός έχει προβάδισμα 24 ωρών, ο ρινοϊός τον διώχνει.

«Ο Sars-CoV-2 ποτέ δεν “απογειώνεται”, αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τον ρινοϊό», δήλωσε στο BBC News ο Dr. Pablo Murcia και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, επειδή αν είχες μεγάλη επικράτηση του ρινοϊού, θα σταματούσε τις νέες μολύνσεις από τον Sars-CoV-2».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει