Πότε μπορείτε να αφαιρέσετε το μουχλιασμένο μέρος από τα τρόφιμα και πότε πρέπει να τα πετάξετε

Όλοι έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να ανοίγουμε το ψυγείο και να ανακαλύπτουμε μολυσμένα τρόφιμα, όπως ένα κομμάτι τυρί με πράσινη μούχλα ή κοτόπουλο που έχει αρχίσει να μυρίζει δυσάρεστα. Είναι δελεαστικό να σκεφτούμε ότι μπορούμε να κόψουμε τη μούχλα και να καταναλώσουμε το υπόλοιπο τρόφιμο. Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ της αβλαβούς ζύμωσης και της επικίνδυνης σήψης είναι λεπτή.

Η κατανάλωση σάπιων τροφίμων μπορεί να εκθέσει το σώμα σε μια σειρά από μικροβιακές τοξίνες και βιοχημικά υποπροϊόντα, τα οποία ενδέχεται να διαταράξουν ζωτικές βιολογικές διαδικασίες. Οι υγειονομικές επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις μέχρι σοβαρές καταστάσεις, όπως καρκίνος του ήπατος.

Οι κυριότερες αιτίες σήψης στα τρόφιμα

Ξηροί καρποί και σπόροι

Στα φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά, οι μύκητες είναι οι βασικοί υπαίτιοι πίσω από τη σήψη, σχηματίζοντας μούχλες σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου, του μαύρου ή του λευκού. Πολλοί από αυτούς τους μύκητες παράγουν τοξίνες που ονομάζονται μυκοτοξίνες.

Δύο κοινές μυκητιαστικές ουσίες που βρίσκονται σε δημητριακά και ξηρούς καρπούς, όπως το καλαμπόκι και οι ξηροί καρποί, είναι ο Aspergillus flavus και ο A. parasiticus. Αυτοί οι μύκητες μπορούν να παράγουν αφλατοξίνες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του ήπατος, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν ήδη άλλους παράγοντες κινδύνου.

  • Εάν οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι έχουν μούχλα, είναι καλύτερο να τους πετάξετε.
  • Οι αφλατοξίνες δεν έχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης.

Φρούτα

Τα φρούτα μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν μυκοτοξίνες. Όταν είναι χτυπημένα ή υπερβολικά ώριμα, ή όταν αποθηκεύονται σε υγρές συνθήκες, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί και να αρχίσει να παράγει αυτές τις επιβλαβείς ουσίες. Ένας βασικός παίκτης είναι η μπλε μούχλα που ονομάζεται Penicillium expansum, η οποία είναι γνωστή για την προσβολή μήλων και άλλων φρούτων.

  • Εάν διαπιστώσετε μούχλα σε φρούτα, είναι καλύτερο να τα πετάξετε.
  • Μη κόβετε απλώς τη μούχλα, καθώς οι μύκητες μπορεί να έχουν διαπεράσει το φρούτο.

Τυρί

Το τυρί είναι ένα από τα τρόφιμα όπου η ελεγχόμενη ανάπτυξη μικροβίων ευνοεί την γεύση και την υφή. Όμως, ανεπιθύμητοι μύκητες που εμφανίζονται ως φουντωτές ή σκόνες με ασυνήθιστα χρώματα μπορεί να είναι τοξικοί και θα πρέπει να απορρίπτονται.

  • Για μαλακά τυριά, πετάξτε το προϊόν μόλις δείτε μούχλα.
  • Για σκληρά τυριά, μπορείτε να κόψετε τουλάχιστον ένα εκατοστό γύρω από την μολυσμένη περιοχή.

Κρέας

Στο κρέας, οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί είναι οι κυριότεροι υπαίτιοι της σήψης. Οπτικά σημάδια επιδείνωσης περιλαμβάνουν ολισθηρή υφή και δυσάρεστη μυρωδιά. Ορισμένα επιβλαβή βακτήρια δεν προκαλούν ορατές αλλαγές, καθιστώντας την εκτίμηση ασφαλείας πιο δύσκολη.

  • Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το κρέας σας και να το πετάξετε εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ύποπτο.
  • Οι πιο κοινοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την E. coli και την Salmonella.

Συμπέρασμα

Το να κατανοήσουμε πότε είναι ασφαλές να καταναλώσουμε ή να απορρίψουμε τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Είναι πάντα προτιμότερο να είστε προσεκτικοί με τα μολυσμένα τρόφιμα, ώστε να προστατευθείτε από τις κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς μπορώ να ξέρω αν το τρόφιμο είναι μολυσμένο;

Ελέγξτε για μη φυσιολογικά χρώματα, μυρωδιές και υφές. Αν έχετε αμφιβολίες, πετάξτε το και αποφύγετε κίνδυνο.

Είναι ασφαλές να κόψω τη μούχλα και να φάω το υπόλοιπο;

Όχι πάντα. Πολλές φορές οι μύκητες έχουν διεισδύσει βαθιά στη τροφή, απειλώντας την υγεία σας.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές για σήψη;

Συνήθως, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα είναι ευαίσθητα στη σήψη και πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει