ΠΟΥ: Ενοχα για καρκίνο μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά

Μόλις 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, όπως σαλάμι, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, είναι αρκετά για να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος αυτός αγγίζει ακόμα και το 18%, ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στοχοποιώντας ουσιαστικά τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα γενικότερα ως ωρολογιακή βόμβα για την υγεία.

Βεβαίως, το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο, αν αυτό το κρέας είναι επεξεργασμένο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως έρευνα που έγινε το 2014 έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. Σύμφωνα με μια σουηδο-πολωνική επιστημονική έρευνα το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά στην ίδια κατηγορία με άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως, το αλκοόλ, τα τσιγάρο και ο αμίαντος που έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση κακοήθειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει