ΠΟΥ: Η καταπολέμηση του HIV στην Αφρική επιβραδύνθηκε λόγω του κοροναϊού

H καταπολέμηση του ιού HIV στην Αφρική, πεδίο στο οποίο είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος την τελευταία δεκαετία, έχει επιβραδυνθεί λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κοροναϊού, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πολλές χώρες έμειναν πίσω σε σχέση με τους διεθνείς στόχους -να σταματήσει το AIDS να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία έως το 2030- και «οι δυσκολίες που έχουν σχέση με την Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ICASA), που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, μόνο εννέα χώρες της ηπείρου είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου: η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Κένυα, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε.

«Το πρόσωπο του HIV εξακολουθεί να είναι, συντριπτικά, αυτό μιας μαύρης γυναίκας», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα, σε ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης τη Δευτέρα.

Στην υποσαχάρια Αφρική κατοικούν τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 63% των νέων μολύνσεων.

Με 7,8 εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Covid-19 «κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του HIV, αλλά ένας ιός δεν μπορεί να υπερισχύει ενός άλλου», προειδοποίησε η δρ Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είχε μειωθεί κατά 43% την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Σήμερα, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2020, 680.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS.

«Αν οι κυβερνήσεις δεν επιταχύνουν τον ρυθμό, δεν αυξήσουν τους πόρους και δεν δεσμευτούν στην ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας των χωρών τους, δεν θα καταφέρουμε να διανύσουμε την τελική ευθεία», προειδοποίησε η δρ Μοέτι.

Σε διάστημα 40 ετών, το AIDS σκότωσε 36,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει