ΠΟΥ και Αμερικανοί δικαιώνουν Έλληνα γιατρό για τον κοροναϊό

Ο Ειδικός Παθολόγος και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, Αθανάσιος Βαθιώτης, είχε εκτιμήσει πολύ πριν ανακοινωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το αμερικανικό CDC ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω αέρα

Την εκτίμηση ότι ο κοροναϊός είναι αερομεταφερόμενο νόσημα, επομένως θα μπορούσε να μεταδοθεί όχι μόνο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, αλλά και μέσω της ομιλίας, ή ακόμα και της αναπνοής, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, Ειδικός Παθολόγος, Αθανάσιος Βαθιώτης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα», στον τηλεοπτικό σταθμό High TV, ήδη από τις 16 Μαρτίου, αρκετές δηλαδή εβδομάδες προτού, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και οι επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ και ακολούθως το αμερικανικό CDC, καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, ο κ. Βαθιώτης είχε επιστήσει την προσοχή σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Το συμπέρασμα αυτό -στο οποίο ο ΠΟΥ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να καταλήξει και το έπραξε μόνο όταν νέες έρευνες έρχονταν να αμφισβητήσουν τις γενικές οδηγίες του- είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη την Υφήλιο, δεδομένου ότι ο επιπολασμός του ιού βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον συνωστισμό του πληθυσμού. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, μέχρι πριν δύο ημέρες, θεωρούσαν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται μόνο μέσω βήχα και φτερνίσματος, με αποτέλεσμα να εφησυχάζουν και αυτό επιφέρει όπως ήδη γνωρίζουμε από τα θύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ολέθρια αποτελέσματα.

O Ειδικός Παθολόγος και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, Αθανάσιος Βαθιώτης

Ο κ. Βαθιώτης εξήγησε πως ο κοροναϊός ανήκει στα αερομεταφερόμενα νοσήματα και πως δεν μπορεί προς το παρόν να αντιμετωπιστεί με τη φαρμακευτική αγωγή με την οποία αντιμετωπίζονται άλλοι ιοί:

«Ο κοροναϊός έχει τη συμπτωματολογία ενός αερομεταφερόμενου νοσήματος. Δεν είναι μόνο ο κοροναϊός. Όλοι οι ιοί ανήκουν στα αερομεταφερόμενα νοσήματα. Είναι οι μυξοϊοί, οι ρινοϊοί, οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, οι ιοί της γρίπης, της ινφλουέντσας κ.ο.κ. Μπαίνουμε στον αιώνα της πιθανής επίθεσης κατά του ανθρώπου από ιούς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι ιοί είναι πλέον ανεξέλεγκτοι, χρησιμοποιούνται ακόμα και σε όπλα βιοχημικών πολέμων, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες οι δραστηριότητές τους σε ό,τι αφορά τις επιθυμίες των κυβερνητών. Το κυριότερο δε είναι πως αυτοί οι ιοί δεν έχουν κάποιο φάρμακο. Επειδή μεταλλάσσονται και επειδή γενικώς οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι τα βακτήρια, τα μικρόβια, τα μικροπλάσματα ή τα παράσιτα, δεν έχουμε φαρμακευτική αγωγή που να αντιμετωπίζει τους ιούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ούτε εμβόλιο. Δεν έχουμε ούτε αντιικά φάρμακα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του κ. Βαθιώτη στο 8:00:

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο λόγος που ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό πως ο Covid-19 χτυπά μόνο τις ευπαθείς ομάδες, τώρα βλέπουμε πως πλέον χτυπά και ηλικίες 40-50 ετών», ο κ. Βαθιώτης εξηγεί:

«Ευτυχώς ο ιός δεν προσβάλλει ηλικίες κάτω των 9 ετών. Από τις ηλικίες 9-15 ετών έχει μια θνητότητα 0,3% και σε ηλικίες άνω των 65 η θνητότητα φτάνει πάνω από 20%. Όμως, επειδή οι ηλικίες 40-50 ετών είναι αυτό που ονομάζουμε παραγωγικές ηλικίες, αυτές που θα πάνε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο γυμναστήριο, θα έχουν δραστηριότητες και ειδικά επειδή είναι αερομεταφερόμενο νόσημα ο κοροναϊός, όπως ακριβώς και η γρίπη και οι υπόλοιποι ιοί, δεν πρέπει να στοιβαζόμαστε σε μέρη που έχουν αυξημένο φορτίο ανθρώπων, σε χώρους δηλαδή που υπάρχει συνωστισμός. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό, είναι το πρώτο και κύριο μέτρο, αερίζουμε τους χώρους, φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή και καθαριότητα, αλλά επιδεικνύουμε και κοινωνική ευθύνη. Δηλαδή δεν πρέπει μόνο να κοιτάζουμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε να πλύνουμε τα χέρια μας, αλλά θα πρέπει να κοιτάζουμε και πώς δεν θα μολύνουμε τον συνάνθρωπό μας».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 18:10:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας επέστησε την προσοχή στους πολίτες για την ύπαρξη του ιού στην ατμόσφαιρα με τη μορφή σταγονιδίων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αυτός διαλυθεί.

«Όπως είπα και πριν ο κοροναϊός ανήκει στα αερομεταφερόμενα νοσήματα. Συνεπώς με τα σταγονίδια και με τις εκκρίσεις, είτε με τον βήχα, είτε με την απλή ομιλία, είτε με το φτέρνισμα, ο ιός μεταδίδεται στο περιβάλλον. Υπάρχει στο περιβάλλον. Για να πέσει κάτω ένα σταγονίδιο χρειάζονται κάποιες ώρες. Συνήθως λέμε ότι από 3 έως 5 ώρες ένα σταγονίδιο μολυσμένο από ιό αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται μπορεί να διασπείρει τον ιό σε απόσταση 5 έως 15 μέτρα. Συνεπώς κάποιος που θα εισπνεύσει το σταγονίδιο μπορεί να κολλήσει τον αερομεταφερόμενο ιό».

Δείτε το απόσπασμα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις στο 28:30:

Ο κ. Βαθιώτης τόνισε επίσης πως ο κοροναϊός παραμένει ακόμα «αχαρτογράφητος», παρόλο που οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι θα είναι σε θέση μετά τα πρώτα 100.000 κρούσματα να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον ιό.

«Ακόμα είναι αδιάγνωστα πολλά πράγματα. Είμαστε στη φάση αναζήτησης του ιού, προσπαθούμε να τον χαρτογραφήσουμε. Είναι ένας ιός που ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου. Δεν είναι γνωστός. Είναι γνωστός ο κοροναϊός αλλά δεν είναι γνωστή η μετάλλαξή του. Οι Αμερικανοί έλεγαν πως μόλις μελετήσουμε τα πρώτα 100.000 κρούσματα θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα. Δυστυχώς έχουμε περάσει αυτό τον αριθμό και ακόμα ο ιός είναι αχαρτογράφητος. Γι’ αυτό και κάθε ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -όπως και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα- αλλάζει τις οδηγίες του».

Δείτε το απόσπασμα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις στο 30:26:

Προς επίρρωση όσων είπε ο κ. Βαθιώτης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις στις 3 Απριλίου, δηλαδή περίπου 20 ημέρες μετά, εκτίμησε πως μπορεί μεν η κύρια πηγή μετάδοσης του κοροναϊού να είναι τα μολυσμένα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ωστόσο παραδέχθηκε μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρεται η νόσος με τον αέρα.

Λιγότερο επιφυλακτικοί και περισσότερο σίγουροι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι συμβαίνει αυτό, είναι ωστόσο οι επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, οι οποίοι σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 1η Απριλίου, εκτίμησαν πως ο νέος κοροναϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το «Science», ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Η επιτροπή της NAS παραπέμπει και σε μια άλλη επιστημονική προδημοσίευση Κινέζων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουχάν, σύμφωνα με την οποία ο ιός αιωρείται στον αέρα, όταν οι γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν τις ειδικές προστατευτικές στολές τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος ο εξοπλισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης μέσω του αέρα. Ανάλογος κίνδυνος από τον αέρα θεωρούν οι Κινέζοι ότι μπορεί να υπάρχει για όσους καθαρίζουν πατώματα ή μετακινούνται διαμέσου μολυσμένων περιοχών.

«Η παρουσία RNA του ιού σε σταγονίδια του αέρα και σε αερολύματα δείχνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω και αυτών των οδών», συμπεραίνει η επιστημονική επιτροπή της NAS.

«Αποδείχθηκε επίσης ότι η ομιλία και άλλες φωνητικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, μπορούν να απελευθερώσουν σωματίδια στον αέρα, σε απόσταση που συνδέεται με την ένταση του ήχου», εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Η μελέτη της επιστημονικής επιτροπής της NAS προκάλεσε μεταστροφή της στάσης των αμερικανικών αρχών, που μέχρι τότε, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, 4 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την νέα σύσταση του CDC προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει