Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόλις εβδομάδες από την ημέρα που ο ΠΟΥ ενθουσιωδώς ανακοίνωσε το τέλος της πολιομυελίτιδας στην Ινδία και τώρα επανέρχεται χτυπώντας συναγερμό για εξάπλωση σε άλλες χώρες.

«Εάν δεν ελεγχθεί,  η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για εξάλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο μίας από τις πιο σοβαρές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό του πληθυσμού», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Στο τέλος του 2013 το 60% των περιπτώσεων της πολιομυελίτιδας προέκυψε από εξάπλωση του ιού και «υπήρξαν αυξανόμενες ενδείξεις πως οι ενήλικες ταξιδιώτες συνέβαλαν στην εξάπλωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πολυομυελίτιδα πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μία στις 200 μολύνσεις οδηγεί σε μη αναστρέψιμη παράλυση του 5%-10% των ασθενών που πεθαίνουν όταν ακινητοποιηθούν οι αναπνευστικοί τους μύες. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί μόνο με τον εμβολιασμό.

Από τις 10 χώρες που έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, τρεις, το Πακιστάν, η Συρία και το Καμερούν, επέτρεψαν την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που συνεδρίασε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η πολιομυελίτιδα εξαπλώθηκε από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν, από τη Συρία στο Ιράκ και από το Καμερούν στην Ισημερινή Γουινέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ανησυχία είναι ότι η εξάπλωση έρχεται κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου μετάδοσης για τη συγκεκριμένη ασθένεια που είναι συνήθως από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christine Feig κι αυτό όπως είπε αποτελεί «κόκκινη σημαία, δεδομένου ότι έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ο ιός διαδόθηκε σε τρεις χώρες, κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου».

Η πολιομυελίτιδα επανεμφανίστηκε στη Συρία τον Οκτώβριο του 2013, μετά από 15 χρόνια απουσίας. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει παρεμποδίσει τα ποσοστά ανοσοποίησης «λόγω της σοβαρής διακοπής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και των συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι», σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

«Υπήρξαν 74 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας μέχρι στιγμής φέτος και απ’ αυτές οι 59 αναφέρθηκαν στο Πακιστάν. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αναφερθεί με περισσότερες από 4 περιπτώσεις και η μόνη χώρα που είχε 4 περιπτώσεις ήταν το Αφγανιστάν», σύμφωνα με τον δρα Bruce Aylward, βοηθό γενικό διευθυντή της ΠΟΥ για την πολιομυελίτιδα.

Η απόφαση της επιτροπής του ΠΟΥ να σημάνει συναγερμό για την Δημόσια Υγεία, σημαίνει πως το Πακιστάν, η Συρία και το Καμερούν καλούνται να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πολιομυελίτιδα και να διασφαλίσουν πως όλοι οι κάτοικοί τους και οι επισκέπτες που θα μείνουν στις χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πολίτες των χωρών αυτών που ταξιδεύουν εκτός συνόρων των χωρών τους, θα πρέπει να εμβολιάζονται πριν από την αναχώρησή τους και να μπορούν να το αποδείξουν φέροντας στα χαρτιά τους και ένα Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Κίνδυνος για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση

«Μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση θεωρείται απαραίτητη για να σταματήσει αυτή η διεθνής εξάπλωση της πολιομυελίτιδας και για να προληφθεί η εξάπλωσή της με την έναρξη της υψηλής περιόδου μετάδοσης που είναι στο δίμηνο Μάιος-Ιούνιος», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Τα έθνη που έχουν μολυνθεί με πολιομυελίτιδα, αλλά δεν έχουν εξαπλώσει διεθνώς την νόσο είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία. Αυτά τα έθνη ενθαρρύνονται να λάβουν παρόμοια μέτρα με το Πακιστάν, τη Συρία και το Καμερούν, για να εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού σε κατοίκους και ταξιδιώτες.

Παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις δεν αποτελούν νομική δέσμευση, είναι ωστόσο δεσμευτικές για τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στο Ισραήλ δεν ανιχνεύθηκε περίπτωση πολιομυελίτιδας, αλλά βρέθηκε ο ιός σε δείγματα λυμάτων, καθώς και σε δείγματα κοπράνων εμβολιασμένων παιδιών.

«Περαιτέρω εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο χώρες που είναι σήμερα απαλλαγμένες από την πολιομυελίτιδα, αλλά βρίσκονται σε εμπόλεμη ή εύθραυστη κατάσταση, με μειωμένες υπηρεσίες ανοσοποίησης», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η τρέχουσα κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους πανηγυρισμούς για την παύση της πολιομυελίτιδας από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2013, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Νοτιανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ανακηρύχθηκε ελεύθερη περιοχή από πολιομυελίτιδα. Η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, ήταν σε θέση να επιτύχει το στόχο με την ανάπτυξη των προσπαθειών για επίτευξη ανοσοποίησης και του πλέον ευάλωτου πληθυσμού της, σύμφωνα με τη UNICEF.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει