Παγκόσμιο ιατρικό επίτευγμα: Εξαλείφθηκε πλήρως η πολιομυελίτιδα από την Ινδία

Η Ινδία έχει καταφέρει, πιστοποιημένα πλέον, να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν έχει αναφερθεί ενδημική περίπτωση, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Ινδία προαναγγέλθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην παγκόσμια προσπάθεια για την υγεία.

Η πιστοποίηση για την εξάλειψή της ήρθε την Πέμπτη (27/3) μαζί με τη διακήρυξη πως η Νοτιοανατολική Ασία είναι πια απαλλαγμένη από τη νόσο.

Μόλις πέντε χρόνια πριν, η Ινδία κατείχε το θλιβερό προνόμιο να είναι η χώρα στην οποία υπήρχε το 50% των κρουσμάτων της πολιομυελίτιδας σε παγκόσμιο επίπεδο και εθεωρείτο ένα από τα πιο δύσκολα από τεχνικής άποψης μέρη για την εξάλειψη της νόσου, εξαιτίας των προκλήσεων του απαρχαιωμένου αποχετευτικού της συστήματος, αλλά και της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού της.

Η τελευταία περίπτωση κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ινδία αναφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2011 όταν μία νεαρή κοπέλα παρέλυσε από τη νόσο στη Δυτική Βεγγάλη.

Πώς, όμως, κατάφερε η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο (μετά την Κίνα) που εθεωρείτο το πιο δύσκολο μέρος για να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα, να απελευθερωθεί από τη νόσο;

Σύμφωνα με τη UNICEF τα παιδιά των μεταναστών και εκείνοι που μεγάλωναν σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, δεν είχαν αντίστοιχα πρόσβαση στον εμβολιασμό. Ετσι οι επαγγελματίες της υγείας κατέβαλαν αρχικά προσπάθεια να φτάσουν τα εμβόλια σ’ αυτές τις πλέον ευάλωτες ομάδες του ινδικού πληθυσμού.

Η Ινδία ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια στην οποία συμμετείχε ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης και σχεδόν 2,3 εκατομμύρια διαχειριστές του εμβολίου, που εντόπισαν τις ευάλωτες κοινότητες και έφτασαν σ’ αυτές μαζί με τα εμβόλια.

Η προσπάθειά τους δεν ήταν εύκολη, καθώς πέρα από τα γεωγραφικά εμπόδια είχαν να αντιμετωπίσουν και τις φήμες και ανησυχίες, σχετικά με το εμβόλιο, από κοινωνικούς υποκινητές, θρησκευτικούς ηγέτες, ακόμα και από συντηρητικούς γονείς που αρνούνταν να κάνουν τα παιδιά τους εμβόλιο και χρειάστηκε να γίνει πολλή κουβέντα μαζί τους μέχρι να πεισθούν ότι είναι για το καλό τους.

Στην προσπάθεια επικοινωνίας και προβολής της ανάγκης εμβολιασμού, συχνά επιστρατεύτηκαν σταρ του Bollywood και παίκτες του κρίκετ (το πλέον δημοφιλές άθλημα στην Ινδία με πολλά ολυμπιακά μετάλλια). Οι προσπάθειες της κυβέρνησης σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς και φιλανθρωπικές οργανώσεις, έφεραν τελικά αποτέλεσμα.

data
Oι δύο χάρτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με διαφορά 26 ετών μεταξύ τους, δείχνουν πόσος δρόμος διανύθηκε, καθώς από το 1988 μέχρι το 2014 η πολιομυελίτιδα (απεικονίζεται με το κόκκινο χρώμα) μειώθηκε κατά 99%. Τότε (1988) ολόκληρη η Αφρική και η Ασία, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Κεντρική και μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής υπέφεραν από τη νόσο. Τώρα (2014) η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική μόνο στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία

Η άκρως μολυσματική ιογενής νόσος πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση και θάνατο. Μπορεί να προληφθεί μέσω ανοσοποίησης με εμβολιασμό, αλλά δεν υπάρχει καμία θεραπεία για να τη θεραπεύσει.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, ενώ παραμένει ακόμα ενδημική σε τρεις χώρες, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, ενώ βρίσκεται σε ύφεση σε περισσότερες από 125 χώρες από το 1988.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες που εργάζονται κατά της πολιομυελίτιδας σ’ αυτές τις χώρες, έχουν εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουν τη βία από μερικές ένοπλες ομάδες που έχουν ξεκινήσει να στοχοποιούν την καταπολέμηση των εκστρατειών που γίνονται για την πολιομυελίτιδα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ξεκίνησε τις προσπάθειες για να φτάσει το εμβόλιο σε πάνω από 23 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει