ΠΟΥ: Μειώθηκε η θνησιμότητα των εγκύων παγκοσμίως

Οι θάνατοι των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διαδικασία του τοκετού έχουν σημειώσει πτώση 45% από το 1990, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι περισσότεροι θάνατοι μπορούν σήμερα να προληφθούν, ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνουν παγκοσμίως περισσότερες επενδύσεις για τη φροντίδα της εγκυμοσύνης.

Το 1990 πάνω από 500.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά την εγκυμοσύνη ή στον τοκετό, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός είχε πέσει στις 289.000.

Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, περίπου 33 θάνατοι εγκύων γυναικών κάθε ώρα σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών παραμένει ακόμα μεγάλο. Στην υποσαχάρια Αφρική, ένα 15χρονο κορίτσι έχει 1/40 πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, όταν στην Ευρώπη οι πιθανότητες είναι 1/3.300.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η μελέτη του υπογραμμίζει την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της υγείας στις φτωχότερες χώρες.

Υπάρχουν, ωστόσο, αποδείξεις πως ακόμα και σε ορισμένες πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ η μητρική θνησιμότητα αυξάνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις θανάτους εγκύων προκαλούνται από προϋπάρχουσες συνθήκες που περιπλέκουν την εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης, ο HIV, η ελονοσία και η παχυσαρκία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει