ΠΟΥ: Μύθοι και αλήθειες για την Omicron

Η μετάλλαξη Omicron έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια παγκοσμίως μέσα σε εννέα εβδομάδες.

Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε κάποιους μύθους γύρω από τη μετάλλαξη Omicron που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις στο κοινό.

Αναλυτικά:

Μύθος 1: Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες

Γεγονός: Η παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ήπια. Αρκετές χώρες έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από Omicron στους πληθυσμούς τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το δέλτα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως, σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει η παραλλαγή Omicron σε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Μύθος 2: Επειδή είναι λιγότερο σοβαρό, θα υπάρξουν λιγότερες νοσηλείες

Γεγονός: Η παραλλαγή Omicron ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας. Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη Δέλτα αν και προκαλεί ηπιότερα κρούσματα Covid-19, και μικρότερο ποσοστό ασθενών καταλήγει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού λοιμώξεων, αυτό το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό νοσηλειών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 και άλλους τύπους ασθενειών για τα συστήματα υγείας.

Μύθος 3: Η παραλλαγή Omicron είναι το ίδιο με το κοινό κρυολόγημα

Γεγονός: Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα κοινό κρυολόγημα. Η παραλλαγή Omicron δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και είναι πιο πιθανό να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Omicron νοσηλεύονται και κάποιοι έχουν πεθάνει. Επιπλέον, τα άτομα που λαμβάνουν Omicron και αναρρώνουν κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν βαριά Covid.

Μύθος 4: Τα εμβόλια δεν δρουν κατά της Omicron

Γεγονός: Τα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη προστασία έναντι της παραλλαγής Omicron. Τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε περιπτώσεις Covid που προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron, όπως ακριβώς κάνουν και με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Μέχρι στιγμής, το συγκριτικά χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλά άτομα είναι ήδη εμβολιασμένα. Ο εμβολιασμός διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του ιού, ο οποίος όχι μόνο μας προστατεύει από τις κυκλοφορούσες παραλλαγές, αλλά είναι επίσης πιθανό να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε σοβαρά από μελλοντικές μεταλλάξεις.

Μύθος 5: Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά

Γεγονός: Τα μη εμβολιασμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την  παραλλαγή Omicron. Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε χώρες όπου η παραλλαγή Omicron έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή είναι μη εμβολιασμένοι. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διακοπή της μετάδοσης, η παραλλαγή Omicron θα εξαπλωθεί με πρωτοφανή ταχύτητα και, όπως στο κύμα της Δέλτα, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα επηρεαστούν περισσότερο. Η κύρια σύσταση του ΠΟΥ εξακολουθεί να είναι να εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας, συμπεριλαμβανομένης αναμνηστικής δόσης εάν προσφερθεί.

Μύθος 6: Αν έχω ήδη νοσήσει από Covid, έχω ανοσία έναντι της παραλλαγής Omicron

Γεγονός: Η παραλλαγή Omicron μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν στο παρελθόν Covid-19. Εάν είχατε στο παρελθόν Covid, θα πρέπει να εμβολιαστείτε, καθώς η επαναμόλυνση από την παραλλαγή Omicron είναι ακόμα δυνατή, με κίνδυνο να αρρωστήσετε σοβαρά, να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα ή να αναπτύξετε Covid. Το να εμβολιαστείτε, είτε το είχατε είτε όχι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το να αρρωστήσετε σοβαρά και να πεθάνετε.

Μύθος 7: Οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών με την παραλλαγή Omicron

Γεγονός: Οι αναμνηστικές δόσεις είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της προστασίας. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως και πολλών άλλων εμβολίων, όπως η γρίπη, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αναμνηστική δόση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε περισσότερο από την εμφάνιση σοβαρού κρούσματος Covid. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ομάδες σε κίνδυνο, όπως άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσής τους στον ιό και του κινδύνου μετάδοσης στα ευάλωτα άτομα που φροντίζουν.

Μύθος 8: Όντας λιγότερο σοβαρή η παραλλαγή Omicron, πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας

Γεγονός: Το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να τερματίσουμε την πανδημία. Με τα εκατομμύρια των μολύνσεων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, είναι σχεδόν γεγονός ότι θα προκύψουν νέες παραλλαγές. Προκειμένου να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους και να συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει