ΠΟΥ: «Παγκόσμια απειλή» η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν τα βακτήρια στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον «παγκόσμια απειλή για τη δημόσια Υγεία», όπως αναφέρει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 114 χώρες και διαπίστωσαν πως αυτή η αντίσταση συμβαίνει παντού τώρα «σε κάθε περιοχή του κόσμου». Την περιέγραψαν ως μία «μετα-αντιβιοτική εποχή», που οι άνθρωποι πεθαίνουν από απλές λοιμώξεις που είχαν καταστεί θεραπεύσιμες εδώ και δεκαετίες.

Προειδοποιούν, μάλιστα, πως είναι πιθανό να έχει «καταστροφικές συνέπειες» εάν δεν ληφθούν επειγόντως «σημαντικά μέτρα».

Η έκθεση του ΠΟΥ επικεντρώνεται σε επτά διαφορετικά βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τις κοινές σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι λοιμώξεις του αίματος.

Επισημαίνει δε, πως δύο αντιβιοτικά-«κλειδιά» δεν λειτουργούν πλέον σε περισσότερα από τα μισά άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία σε ορισμένες χώρες. Ενα απ’ αυτά, η καρβαπενέμη, είναι το λεγόμενο «φάρμακο ύστατης καταφυγής», ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, οι λοιμώξεις του αίματος και οι λοιμώξεις σε νεογνά, που προκαλούνται από τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae.

Tα βακτήρια μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο για να αποκτήσουν τελικά ανοσία στα αντιβιοτικά, αλλά η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων (είτε λόγω υπερσυνταγογράφησης από πλευράς  των γιατρών, είτε λόγω υπερκατανάλωσης από πλευράς ασθενών) φέρνει αυτή την ανοσία πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα αντιβιοτικά, ενώ οι κυβερνήσεις, αλλά και οι ιδιώτες πρέπει να λάβουν μέτρα, ώστε να επιβραδυνθεί η διαδικασία αυτή.

Στην έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται πως η εν λόγω αντίσταση στα αντιβιοτικά του E.coli που αφορά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αυξήθηκε από σχεδόν μηδενική που ήταν τη δεκαετία του 1980 σε περισσότερο από το 50% σήμερα.

Σε ορισμένες χώρες, η αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βακτηρίων είναι τέτοια που τα φάρμακα «δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε περισσότερα από τα μισά άτομα που ακολουθούν μια θεραπεία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Απέτυχε η θεραπεία της γονόρροιας

«Χωρίς επείγουσα και συντονισμένη δράση από πολλούς ενδιαφερόμενους, ο κόσμος οδηγείται σε μια μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία κοινές λοιμώξεις και μικροτραυματισμοί που είχαν καταστεί θεραπεύσιμοι για δεκαετίες μπορούν και πάλι να σκοτώσουν», λέει ο δρ Keiji Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής στον ΠΟΥ.

Είπε ακόμα πως μέχρι τώρα τα αποτελεσματικά αντιβιοτικά υπήρξαν ένας από τους «πυλώνες» που βοηθούσαν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και υγιέστερα και να επωφελούνται από τη σύγχρονη ιατρική.

«Εάν δεν λάβουμε σημαντικές δράσεις για τη βελτίωση των προσπαθειών για την πρόληψη των λοιμώξεων και αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, συνταγογραφούμε και χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, ο κόσμος θα χάνει ολοένα και περισσότερο αυτά τα παγκόσμια αγαθά για τη δημόσια Υγεία και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές», προειδοποιεί.

Η έκθεση διαπίστωσε ακόμα πως η θεραπεία με φάρμακο ύστατης καταφυγής για τη γονόρροια, ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, έχει ήδη αποτύχει στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Νότια Αφρική, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί με γονόρροια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ανάγκη αφύπνισης

Η έκθεση ζητά καλύτερη υγιεινή, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έλεγχο των λοιμώξεων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εμβολιασμό, προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για αντιβιοτικά.

Τον περασμένο χρόνο η αύξηση των ανθεκτικών στην αντιβίωση βακτηρίων ήταν συγκρίσιμη με την απειλή υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Βλέπουμε τρομακτικά ποσοστά ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, όπου κι αν κοιτάξουμε στον τομέα μας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που εισήχθησαν σε επισιτιστικά κέντρα στο Νίγηρα και των ανθρώπων με χειρουργικά τραύματα στις μονάδες μας στη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Jennifer Cohn, ιατρική διευθύντρια της εκστρατείας «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και προσθέτει:

«Η έκθεση του ΠΟΥ θα πρέπει να είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα για τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν κίνητρα για τη βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων, οικονομικών αντιβιοτικών που δεν βασίζονται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σε υψηλές τιμές και που θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι ένα σταθερό παγκόσμιο σχέδιο δράσης που προβλέπει την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να φτάνουν σε όσους τα έχουν ανάγκη, εγγυημένης ποιότητας αντιβιοτικά, που θα είναι προσιτά, χωρίς υπερκατανάλωση και χωρίς υπερτιμολόγηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει