ΠΟΥ: «Παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου στον ορίζοντα

Η Υδρόγειος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «παλιρροϊκό κύμα» καρκίνου και οι περιορισμοί στο αλκοόλ και τη ζάχαρη θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) οι επιστήμονες του ΠΟΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου θα φτάσει τα 24 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2035, με τους μισούς απ’ αυτούς να μπορούσαν να αποφευχθούν, μέσω της πρόληψης. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει πλέον μια «πραγματική ανάγκη» να επικεντρωθούν όλοι στην πρόληψη του καρκίνου, με την αντιμετώπιση του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι υπάρχει ένα ανησυχητικό επίπεδο αφέλειας για το ρόλο που παίζει η διατροφή στον καρκίνο.

Δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο, αλλά αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 19 εκατομμύρια μέχρι το 2025, στα 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και στα 24 εκατ. μέχρι το 2035, με τον αναπτυσσόμενο κόσμο να φέρει το βάρος των επιπλέον περιπτώσεων.

«Το παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αυξάνεται αρκετά σημαντικά λόγω αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού. Αν κοιτάξουμε το κόστος θεραπείας των καρκίνων, θα διαπιστώσουμε ότι είναι εκτός ελέγχου, ακόμα και για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Η πρόληψη είναι απολύτως κρίσιμη κι όμως έχει παραμεληθεί», τονίζει ο δρ Chris Wild, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού του ΠΟΥ.

Η Παγκόσμια Εκθεση για τον Καρκίνο που εξέδωσε ο ΠΟΥ για το 2014 αναφέρει ότι οι κύριες πηγές του καρκίνου που μπορούν να προληφθούν είναι:

* Κάπνισμα

* Λοιμώξεις

* Αλκοόλ

* Παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

* Ακτινοβολία, τόσο ηλιακή, όσο και ιατρική (σαρώσεις από ιατρικά μηχανήματα)

* Ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες

* Καθυστερημένη μητρότητα, λίγα παιδιά και έλλειψη θηλασμού

Για τις περισσότερες χώρες, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Ωστόσο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής.

Μια άλλη σημαντική αιτία είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αλλά πιστεύεται πως η χρήση εμβολίων θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες καρκίνους.

Ενας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο δρ Bernard Stewart από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία , δήλωσε ότι η πρόληψη έχει έναν «κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του παλιρροϊκού κύματος καρκίνου που βλέπουμε να έρχεται σε όλο τον κόσμο» και τόνισε πως «η ανθρώπινη συμπεριφορά ήταν πίσω από πολλές μορφές καρκίνου όπως η ηλιοθεραπεία και η τάση των ανθρώπων να… ξεροψήνονται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές, όπως συμβαίνει συχνά στην πατρίδα μου, την Αυστραλία».

Διευκρίνισε πως ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο δεν είναι να υπαγορεύει τι πρέπει να γίνει, ωστόσο, πρόσθεσε πως: «Σε σχέση με το αλκοόλ για παράδειγμα, γνωρίζουμε όλοι μας ποιες είναι οι οξείες επιδράσεις του, είτε πρόκειται για ατυχήματα με το αυτοκίνητο, είτε για επιθέσεις, αλλά υπάρχει μια επιβάρυνση της νόσου και κανείς συνήθως δεν μιλάει γι’ αυτήν, επειδή απλά δεν αναγνωρίζεται, ειδικά η παρεμβολή του καρκίνου».

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη ζάχαρη. Ολοι ασχολούνται μ’ αυτήν σε σχέση με την παχυσαρκία και ελάχιστοι τονίζουν πως η παχυσαρκία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Αγνοια για τη σχέση καρκίνου-διατροφής

Στο μεταξύ, μια έρευνα που έγινε σε 2.046 ανθρώπους στη Βρετανία από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF) διαπίστωσε πως το 49% του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Το ένα τρίτο των πολιτών δηλώνει πως θεωρεί ότι ο καρκίνος οφείλεται κυρίως στο οικογενειακό ιστορικό, ενώ η πραγματικότητα είναι πως το ποσοστό των καρκίνων που οφείλονται σε κληρονομικά γονίδια δεν ξεπερνά το 10%.

«Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Περίπου το ένα τρίτο των πιο κοινών μορφών καρκίνου θα μπορούσε να αποφευχθεί, με ένα υγιές βάρος, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι φαίνεται ότι εξακολουθούν να δέχονται λανθασμένα πως οι πιθανότητές τους να πάθουν καρκίνο είναι μια… ζαριά. Κι όμως κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του καρκίνου αύριο», λέει η Amanda McLean, γενική μάνατζερ του WCRF.

Συμβουλεύει, μάλιστα, να ακολουθούμε μια διατροφή γεμάτη με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωση του αλκοόλ, του κόκκινου κρέατος και του junk food.

Οι μισοί καρκίνοι θα μπορούσαν να προληφθούν

Το πιο συγκλονιστικό που προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι οι 14 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου ετησίως θα ανέλθουν σε 22 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να προληφθεί ακόμα και το 50% απ’ αυτές.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, κάνοντας υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι κυβερνήσεις και η κοινωνία είναι επίσης υπεύθυνες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει δράση ατομική και συλλογική (σε επίπεδο Πολιτείας) για να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που εκδηλώνουν καρκίνο, η ανθρωπότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης καρκίνου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει