Πού ακριβώς πηγαίνει το βάρος όταν το χάσετε;

Ο καθένας θέλει να χάσει βάρος και πιθανότατα γνωρίζει τον τρόπο να το κάνει, άσχετα αν δεν καταφέρνει να τηρεί τους κανόνες για την απώλειά του. Αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει με το βάρος όταν το χάνουμε;

Πού ακριβώς πηγαίνει; Μήπως εξατμίζεται στον αέρα;

Παλαιότερα υπήρχε η θεωρία του «συγκεκριμένου βάρους» που υποστήριζε πως όλο το βάρος του πλανήτη είναι συγκεκριμένο και μεταφέρεται, επομένως όταν κάποιος χάνει τα κιλά του και χαίρεται κάποιος άλλος σε κάποια γωνιά της Γης τα παίρνει και… κλαίει!

Στην πραγματικότητα, όμως, το βάρος που χάνει κανείς δεν φεύγει στην… ατμόσφαιρα, ούτε και το παίρνει κάποιος άλλος δυστυχής. Χρησιμοποιείται για τις ενεργειακές ανάγκες του ίδιου του σώματος. Αλλά, ας δούμε το θέμα πιο σφαιρικά.

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για όλες τις εσωτερικές και φυσικές διεργασίες του. Αντλεί αυτή την ενέργεια από τα τρόφιμα με τη μορφή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται από το σώμα μετριέται σε θερμίδες.

Ως εκ τούτου, η απώλεια του βάρους είναι ευθέως ανάλογη με τις θερμίδες που καίγονται ή καταναλώνονται από τον οργανισμό για τη δράση του. Το φαγητό είναι το καύσιμο για το σώμα μας. Από την καρδιά μας που χτυπάει μέχρι την κυκλοφορία του αίματος, ακόμα και την πέψη των τροφών απαιτείται ενέργεια.

Ετσι, όταν η τροφή εισέρχεται στον οργανισμό μας διασπάται σε γλυκόζη. Οποτε τη χρειάζεται ο οργανισμός την καταναλώνει, ενώ το υπόλοιπο μετατρέπεται σε λίπος που αποθηκεύεται στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Για να κάψετε το αποθηκευμένο λίπος πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα πρόσληψης της τροφής και τη σωματική σας δραστηριότητα.

Οταν αυξάνεται το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας ή πάρετε λιγότερες θερμίδες τότε το λίπος που υπάρχει στα κύτταρα αρχίζει να δρα ως καύσιμο για το σώμα. Οι δραστηριότητες αυτές ενεργοποιούν ένα μήνυμα για τα κύτταρα του λίπους μέσω των ορμονών και σε απόκριση του μηνύματος μια ορμόνη που ονομάζεται λιπάση μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε αντίστοιχα συστατικά λιπαρών οξέων και γλυκερόλης που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, ώστε οι ιστοί να το απορροφήσουν και να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Τα έξτρα κιλά καίγονται, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για να παράγει ενέργεια, κάνοντας τα κύτταρα να συρρικνώνονται. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεστε λεπτότεροι.

Οχι μόνο τα λιποκύτταρα, αλλά και το δέρμα αλλάζει όταν χάνετε ή παίρνετε βάρος. Οπως μπορείτε να χάσετε βάρος, το ίδιο μπορεί και το δέρμα σας. Οταν η απώλεια είναι μέτρια το δέρμα προσαρμόζεται αυτόματα, ανάλογα με το νέο σας μέγεθος. Το δέρμα παίρνει την ελαστικότητά του από μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως κολλαγόνο, αλλά καθώς γερνάτε αυτή η πρωτεΐνη αρχίζει να μειώνεται κι αυτός είναι ο λόγος που αποκτώνται οι ρυτίδες. Αλλά ακόμα κι όταν είστε νέοι, το κολλαγόνο έχει κάποιους περιορισμούς. Η ταχεία αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή κολλαγόνου, δημιουργώντας ραγάδες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε κάτι τέτοιο είναι να είστε προσεκτικοί στο πώς θα χάσετε βάρος. Το σώμα θα πρέπει να πάρει χρόνο για να χάσει αυτά τα κιλά. Θα πρέπει να αποδεχθείτε αυτό το γεγονός και να χρησιμοποιήσετε πρακτικούς και ισορροπημένους τρόπους απώλειας των κιλών. Και το υγιές φάσμα για να συμβεί αυτό είναι να μην χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει