ΠΟΥ: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Omicron

Μια επικαιροποιημένη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πως τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron του κοροναϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Στην εβδομαδιαία επικαιροποιημένη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Omicron μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Omicron παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Οmicron πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Delta, αλλά είναι πιο ήπια

Την ίδια ώρα μελέτη ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Omicron πολλαπλασιάζεται περίπου 70 φορές γρηγορότερα τόσο από τον αρχικό στέλεχος του κοροναϊού όσο και την Delta σε δείγματα ιστών σε εργαστηριακά πειράματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ταχεία μετάδοσή του.

Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, διαπίστωσε επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η νέα παραλλαγή αναπτύχθηκε 10 φορές πιο αργά στον πνευμονικό ιστό, κάτι που οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης χαμηλότερης σοβαρότητας της νόσου.

Ο Michael Chan Chi-wai, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, επειδή η σοβαρή ασθένεια δεν καθορίζεται μόνο από το πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ο ιός, αλλά και από την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.

«Σημειώνεται επίσης ότι μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος», είπε.

«Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων μελετών μας που δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την ανοσία από εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις, η συνολική απειλή από αυτή είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική».

«Είναι πιθανό να εξαπλωθεί και μεταξύ εμβολιασμένων»

«Οι συγγραφείς βρήκαν ότι η Omicron αναπαράγεται φανταστικά καλά, ακόμη και πολύ καλύτερα από την Delta ή τον αρχικό ιό στον βρογχικό ιστό», είπε ο Jeremy Kamil, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Υγείας της Λουιζιάνα, Shreveport. «Αυτό θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αποβεί πλεονέκτημα στη διάδοση/μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων».

«Φυσικά, ένα τεράστιο χαρακτηριστικό της μεταδοτικότητας του Omicron στην πραγματική ζωή θα είναι η δυνατότητά του να ξεφύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από μολύνσεις εξαρχής. Είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί καλά ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ειδικά εκείνων που δεν έχουν λάβει πρόσφατα αναμνηστικό εμβόλιο».

Τα αρχικά δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, προήλθαν από πειράματα με τη χρήση δειγμάτων πνευμονικού ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Σε 24 ώρες, η παραλλαγή Omicron είχε αναπαραχθεί περίπου 70 φορές περισσότερο από την μετάλλαξη Delta και την αρχική παραλλαγή. Αν και ο βρόγχος δεν είναι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να μεταδίδουν λοιμώξεις πιο εύκολα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει