Βρίσκονται… τριγύρω όλη την ώρα, χειμώνα-καλοκαίρι. Υπάρχουν φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβα. Κι αν ακόμα στα καλύτερά τους βρίσκονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο καμία εποχή δεν μένει δυσαρεστημένη.
Ο λόγος για τα φασολάκια, την τόσο υγιεινή τροφή που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.
1 φλιτζάνι βρασμένα στραγγισμένα, πράσινα φασόλια περιέχει:
Θερμίδες: 44 kcal
Λιπαρά: 0,4 g
Υδατάνθρακες: 9,9 g
Πρωτεΐνες: 2,4 g
Φυτικές Ινες: 4,0 g
Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός
Τα «ταπεινά» πράσινα φασόλια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά: Bιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά και καροτενοειδή. Περιέχουν μαγγάνιο, ένα μέταλλο σημαντικό για τις αντιοξειδωτικές αντιδράσεις. Επίσης, είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης Κ, ενώ παρέχουν και μια καλή δόση φυτικές ίνες. Το μόνο πράγμα που διαθέτουν… λίγο είναι οι θερμίδες.
Εάν αγοράσετε φρέσκα φασολάκια φροντίστε να μην τα αφήσετε για πολύ μέσα στη σακούλα γιατί η υγρασία μπορεί να τα κάνει να μουχλιάσουν. Διαλέξτε σταθερά ίσα φασόλια, καθώς άμορφα ή στραβά φασόλια μπορεί να σημαίνει ότι είναι παλιά. Τα φασόλια που δεν είναι τόσο φρέσκα είναι λιγότερο γλυκά και πιο σκληρά.
Πολύ συχνά αγοράζουμε κατεψυγμένα φασόλια γιατί είναι μια γρήγορη λύση, ενώ μας λύνει τα χέρια σε περίπτωση που θέλουμε να τα φάμε και είναι εκτός εποχής. Το πάγωμά τους είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Αν θέλετε να τα καταψύξετε μόνοι σας, τότε τα ζεματίζετε, τα κόβετε σε τμήματα και τα αφήνετε να βράσουν για 3 λεπτά σε βραστό νερό πριν τα βυθίσετε απευθείας σε ένα λουτρό πάγου. Αν παγώσουν τα βάζετε σε σακούλες επανασφραγιζόμενες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει όσο πιο πολύ αέρα γίνεται.
Πώς να προσθέσετε περισσότερα φασολάκια στη διατροφή σας
* Μαγειρέψτε τα μόνα τους με ντομάτα
* Προσθέστε τα σε σαλάτες, ανακατέψτε πατάτες, σούπες, ζυμαρικά και φαγητά κατσαρόλας
* Φτιάξτε το δημοφιλές γαλλικό πιάτο Salade Nicoise
* Φτιάξτε ένα γλυκό και πικάντικο ορεκτικό από πράσινα φασόλια και αμύγδαλα