Πρόγραμμα boot camp: Είστε έτοιμοι για την πρόκληση; (videos)

Το πρόγραμμα boot camp (στρατιωτικό) προσφέρει μια ευκαιρία να «χτίσετε» το σώμα σας πάνω στη δύναμη και την αντοχή. Πρέπει όμως να βεβαιωθείτε τι πρέπει να περιμένετε ξεκινώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ακριβώς όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις πειραματίζονται με τις αλλαγές του προγράμματος ασκήσεων στα στρατόπεδα, έτσι και οι λάτρεις του fitness είναι έτοιμοι να πειραματιστούν πάνω στην «παλιάς σχολής» στρατιωτική εκπαίδευση. Τι είναι αυτό που κάνει ελκυστικό ένα πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται στη στρατιωτική εκπαίδευση; Το γεγονός ότι χτίζει τη δύναμη, την αντοχή και την ευκινησία και τις προσαρμόζει στην καθημερινή σας ρουτίνα. Είστε όμως έτοιμοι για την πρόκληση;

Τι ακριβώς είναι ένα πρόγραμμα boot camp

Αν και τα προγράμματα boot camp ποικίλλουν, γενικά περιλαμβάνουν ένα έντονο μείγμα προπόνησης δύναμης με αεροβικά στοιχεία. Ενα πρόγραμμα boot camp θα μπορούσε να έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη γυμναστική, ενώ ένα άλλο τις στρατιωτικού τύπου ασκήσεις. Μερικά προγράμματα ενσωματώνουν ακόμα και κινήσεις πολεμικών τεχνών.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να περιμένετε είναι πως θα κάνετε γυμναστική, δηλαδή έλξεις, εκτάσεις, κοιλιακούς, καθώς και ασκήσεις σπριντ. Στην ουσία μια προπόνηση boot camp είναι ένα είδος προπόνησης που περιλαμβάνει εκρήξεις έντονης δραστηριότητας που εναλλάσσονται με διαστήματα χαμηλότερης δραστηριότητας.

Ποια είναι τα οφέλη από ένα πρόγραμμα boot camp

Ο στόχος της προπόνησης boot camp είναι να γυμνάσει ολόκληρο το σώμα, ενισχύοντας τη δύναμη και την αντοχή του. Τα προγράμματα boot camp προσελκύουν πολλούς ανθρώπους επειδή:

* Προσφέρουν μια πιο προκλητική προπόνηση με πολλές εναλλαγές

* Απαιτούν λίγο ή καθόλου ειδικό εξοπλισμό

* Δημιουργούν μια αίσθηση συντροφικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων

Είναι ένα πρόγραμμα boot camp κατάλληλο για όλους;

Τα προγράμματα boot camp απευθύνονται κατ’ αρχήν σε άτομα που αναζητούν μια πιο έντονη προπόνηση. Οι ασκήσεις τους περιλαμβάνουν πολύ γρήγορες κινήσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να τις ακολουθήσουν άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Αλλά αν έχετε ένα δυνατό σώμα και κάνετε αεροβική γυμναστική, τότε πιθανότατα είστε έτοιμοι και για boot camp. Πριν, όμως, αποφασίσετε να γραφτείτε σε ένα πρόγραμμα boot camp φροντίστε να ενημερωθείτε λεπτομερώς πώς είναι δομημένο, ώστε να εκτιμήσετε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι κατάλληλο για σας.

Αν είστε πάνω από 40 ετών, είστε έγκυος, αν δεν έχετε ασκηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ή έχετε προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ελέγξετε με τον γιατρό σας την κατηγορία του προγράμματος με το οποίο θα ξεκινήσετε, κάτι που βέβαια αν ισχύουν οι παραπάνω καταστάσεις θα πρέπει να τσεκάρετε με το γιατρό σας έτσι κι αλλιώς.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον εκπαιδευτή σας αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως και αν έχετε κάποια δυσκολία με μια συγκεκριμένη άσκηση. Οι γυμναστές που είναι καλά εκπαιδευμένοι, είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσαρμόσουν τις ασκήσεις πάνω σας.

Είναι το boot camp αποδοτικό;

Οι απόψεις διίστανται, αλλά τα προγράμματα boot camp έχουν πολλούς φανατικούς οπαδούς που υποστηρίζουν ότι αυτός ο τύπος άσκησης βελτιώνει την συνολική δύναμη και τη φυσική κατάσταση. Επιπλέον, αυτό το είδος της υψηλής σε ένταση αεροβικής προπόνησης καίει περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο, απ’ ό,τι μια μέτρια αερόβια δραστηριότητα.

Ενα καλά δομημένο πρόγραμμα boot camp που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι η κατάλληλη σωματική δραστηριότητα για ενήλικες πρέπει να περιλαμβάνει:

* Tουλάχιστον 150 λεπτά αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας για μία εβδομάδα

* Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Η εγγραφή σε πρόγραμμα boot camp

Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα boot camp ελέγξτε διάφορα γυμναστήρια. Καθώς θα αξιολογείτε τις επιλογές σας αναρωτηθείτε:

* Ποια είναι τα προσόντα του γυμναστή;

* Είναι το πρόγραμμα ένας καλός συνδυασμός αερόμπικ και δυνατής προπόνησης;

* Τι γνώμη έχουν οι άνθρωποι που έχουν ακολουθήσει το πρόγραμμα;

* Σας ταιριάζει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα boot camp μπορεί να μην είναι για όλους. Αλλά αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα υψηλής ενέργειας, που προσφέρει ποικιλία και συντροφικότητα στην άσκηση, το boot camp ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει