Προσοχή στα Συμπληρώματα Βιταμινών και τις Μόδες Διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και οι διατροφικές μόδες έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη υγεία και πρόληψη ασθενειών. Όμως, νέες επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν: η ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων και οι ακραίες δίαιτες όχι μόνο δεν προσφέρουν τα υποσχόμενα οφέλη, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


Τι δείχνουν τα δεδομένα για τα συμπληρώματα;

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση στο Expert Review of Anticancer Therapy, η ευρεία πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα βιταμινών και οι δημοφιλείς δίαιτες (όπως η κετογονική, η διαλειμματική νηστεία ή η αυστηρή vegan διατροφή) μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα3. Αντίθετα, η υπερβολική λήψη βιταμινών χωρίς ιατρική παρακολούθηση (υπερβιταμίνωση) μπορεί να διαταράξει τη μεταβολική ισορροπία και να ενισχύσει την ανάπτυξη όγκων, ειδικά σε ογκολογικούς ασθενείς.

Μεγάλη ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων (όπως βιταμίνη Α, Β6, Β9, Β12, Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος, ωμέγα-3) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως προστάτη, πνεύμονα και παχύ έντερο[1][2].

Για παράδειγμα:

  • Υψηλές δόσεις βιταμίνης Α και β-καροτίνης αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη.

  • Συμπληρώματα βιταμίνης Β6 και Β12 σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.

  • Υψηλή πρόσληψη σεληνίου και ψευδαργύρου συνδέθηκε με αυξημένη θνητότητα από καρκίνο του προστάτη.

  • Ακόμη και τα ωμέγα-3, σε υπερβολικές δόσεις, αύξησαν τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.


Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η υπερκατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών διαταράσσει τη φυσιολογική ομοιόσταση του οργανισμού. Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα φυτοχημικά και τα προστατευτικά συστατικά που προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή με φυσικές τροφές. Επιπλέον, η ταυτόχρονη λήψη πολλών συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, αλληλεπιδράσεις και μακροπρόθεσμες βλάβες.


Τι ισχύει για τις διατροφικές μόδες;

Δημοφιλείς δίαιτες όπως η κετογονική ή η διαλειμματική νηστεία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πειραματόζωα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους. Σε ευάλωτους ή ηλικιωμένους ασθενείς, οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν υποσιτισμό ή να επιδεινώσουν την καχεξία που συνοδεύει τον καρκίνο.


Τι προτείνουν οι ειδικοί;

  • Ισορροπημένη διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, παραμένει η πιο ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη του καρκίνου και τη διατήρηση της υγείας.

  • Συμπληρώματα μόνο με ιατρική ένδειξη: Η λήψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένη έλλειψη ή ειδική ιατρική ανάγκη, και πάντα υπό παρακολούθηση.

  • Αποφυγή αυτοσχεδιασμού: Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην ακολουθείς «μόδες» ή υπερβολικές δόσεις χωρίς συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου.


Συμπέρασμα

Η ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και οι διατροφικές μόδες όχι μόνο δεν προσφέρουν τα υποσχόμενα οφέλη, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η ισορροπημένη διατροφή παραμένει το «κλειδί» για υγεία και πρόληψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει