Προσθετική συσκευή στην ουροδόχο κύστη ελέγχει τα ούρα

Μια συσκευή που θα μπορούσε μια μέρα να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς με κομμένο νωτιαίο μυελό, επινοήθηκε από ερευνητές στην Αγγλία και δοκιμάζεται σε ζώα.

Η νευρική βλάβη μπορεί να μην αφήσει καμία αίσθηση, όταν η κύστη είναι πλήρης, αλλά ούτε της επιτρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο όταν απελευθερώνονται τα περιεχόμενά της.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, παρουσίασε μια συσκευή που μπορεί να διαβάσει τα σήματα των υπόλοιπων νεύρων, ούτως ώστε θα μπορούσε να ελέγξει το όργανο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Spinal Research δήλωσε πως πρόκειται για ένα «εντυπωσιακά σημαντικό έργο».

Η απώλεια της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και της σεξουαλικής λειτουργίας μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού έχουν χαρακτηρισθεί από τους ίδιους τους ασθενείς ως οι συνθήκες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

Οταν ο νωτιαίος μυελός τραυματιστεί, τα σήματα που περνούν από την ουροδόχο κύστη ότι αυτή είναι γεμάτη, δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αντίστοιχα, τα σήματα από τον εγκέφαλο δεν μπορούν να πουν στην ουροδόχο κύστη ότι ήρθε η ώρα να πάει στην τουαλέτα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge επινόησαν μια λύση που χρησιμοποιεί τα νεύρα γύρω από την ουροδόχο κύστη. Ηλεκτρόδια τυλιγμένα γύρω από δέσμες νεύρων μπορούν να ερμηνεύσουν τα σήματα που λένε ότι η κύστη είναι γεμάτη.

Η τόνωση άλλων συνόλων νεύρων μπορούν να κάνουν την ουροδόχο κύστη να συσταλεί κατ’ εντολή, αποτρέποντάς την από το να αδειάσει με την θέλησή της.

Ενας από τους ερευνητές ο Δρ Daniel Chew, τόνισε πως η συσκευή λειτούργησε ιδιαίτερα αποτελεσματικά με τους αρουραίους.

«Είναι πολύ αποτελεσματικό. Οι μελέτες σκοπιμότητας έγιναν, πλέον περιοριζόμαστε μόνο από την σμίκρυνση της τεχνολογίας», τόνισε.

Ενώ τα στοιχεία που χωράνε μέσα σε έναν αρουραίο θα μπορούσαν να μετατραπούν για ανθρώπινη χρήση, η υπόλοιπη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των καταγεγραμμένων πληροφοριών χρειάζεται να συρρικνωθεί σε μια φορητή συσκευή που θα μπορεί να ενημερώσει έναν ασθενή όταν η κύστη είναι πλήρης και ένα κουμπί ενεργοποίησης να ενημερώσει την ουροδόχο κύστη.

Η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης καταστρέφει τη ζωή πολλών ανθρώπων με κάκωση στο νωτιαίο μυελό και έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Το νέο έργο είναι εντυπωσιακό καθώς αντιμετωπίζει ένα από τα βασικά προβλήματα με τις υπάρχουσες επιλογές και τον έλεγχο της εκκένωσης της ουροδόχου κύστης με ηλεκτρική διέγερση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.