Πρόστιμο σε όσους δεν κάνουν τσεκ-απ για καρκίνο: Αν προσβληθούν θα πληρώνουν το 50% της θεραπείας τους

Υποχρεωτικές έχει σκοπό να καταστήσει τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου για όλους τους Ελληνες πολίτες το υπουργείο Υγείας και μάλιστα επιφυλάσσει ιδιαίτερα βαρύ πρόστιμο για εκείνους που είναι «αμελείς» και παραλείπουν τα τσεκ απ.

Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που θα παραλείπουν να κάνουν σε συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες, θα πληρώνουν από την τσέπη τους το 50% της θεραπείας τους σε περίπτωση που νοσήσουν από καρκίνο.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

Με τις εξετάσεις αυτές -που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)- επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην πατρίδα μας.

Πρόκειται για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Οπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

«Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά στην υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα», λέει ο κ. Κουρουμπλής.

Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει