Πρωτοποριακό δαχτυλίδι διαβάζει δυνατά τη νοηματική γλώσσα

Μια νέα συσκευή, ένα πρωτοποριακό δαχτυλίδι, θα επιτρέπει σε ανθρώπους που επικοινωνούν μέσω της νοηματικής γλώσσας να μεταφράζουν τις κινήσεις των χεριών τους σε λέξεις που θα εκφωνούνται δυνατά.

Το βραβείο σχεδιασμού Red Dot 2013 πήγε στην Ασία όπου έξι σχεδιαστές κέρδισαν με την εφεύρεσή τους ένα από τα πολυπόθητα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό όπου συμμετείχαν περισσότερες από 15.500 εφαρμογές.

Η συσκευή, η οποία ενσωματώνει στην πραγματικότητα πολλαπλά δαχτυλίδια και δύο βραχιόλια, εμπνεύστηκε από τα βουδιστικά κομπολόγια.

Οι δακτύλιοι «διαβάζουν» τις κινήσεις των χεριών της νοηματικής γλώσσας και τα βραχόλια στη συνέχεια μεταδίδουν ή «εκφωνούν» αυτά τα λόγια δυνατά. Αν κάποιο άλλο άτομο απαντά προφορικά, η συσκευή μπορεί να μεταφράσει τη φωνή σε κείμενο που εμφανίζεται στο βραχιόλι.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να προ-μαγνητοφωνούν ορισμένες κινήσεις για να προσαρμόσουν τη συσκευή τους ή να αναπτύξουν γλωσσικές συντομεύσεις ή ακόμα και αργκό.

Αλλά μερικοί άνθρωποι στην κοινότητα των κωφών έχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα της συσκευής να μεταφράσει πλήρως τη νοηματική γλώσσα.

language

Ο Guillaume Chastel, λέκτορας στο αμερικανικό τμήμα Νοηματικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι σε αντίθεση με μια ζωντανή διερμηνέα, η συσκευή θα μπορούσε να κάνει λάθη στη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας. Αναγνωρίζει, ωστόσο ότι ένας διερμηνέας δεν είναι πάντοτε διαθέσιμος και ότι η νέα συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει τους κωφούς ανθρώπους σε διάφορες δραστηριότητές τους.

«Εμείς κάνουμε χειρονομίες ή γράφουμε σημειώσεις, αλλά το να γράψεις και να σου απαντούν γραπτώς, παίρνει πολύ χρόνο. Αν μπορείς να γράψεις κάτι και να έχεις άμεση απάντηση από αυτά τα βραχιόλια, αυτό είναι οπωσδήποτε μια καλή επιλογή», τόνισε.

ring

Κάποιοι άλλοι ανησυχούν ότι η συσκευή θα μπορούσε να χάσει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που αποτυπώνονται στο πρόσωπο ή στις κινήσεις του υπογράφοντος.

Ο Howard Rosenblum, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Κωφών, τόνισε πως οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την ακρίβεια της συσκευής.

«Η νοηματική γλώσσα περιλαμβάνει περισσότερες λέξεις απ’ όσες θα μπορούσαν να μετρηθούν στον καρπό και τα δάχτυλα. Βασίζεται στις κινήσεις του καρπού, στις κινήσεις του χεριού, την δαχτυλο-ορθογραφία, τις κινήσεις του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Η Εθνική Ενωση Κωφών ενθαρρύνει τους προγραμματιστές αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας να συνεργαστούν με τους κωφούς και την κοινότητα ατόμων με προβλήματα ακοής για να εξασφαλιστεί ότι το καινοτόμο προϊόν τους ικανοποιεί τις ανάγκες μας», αναφέρει ο Rosenblum, ο οποίος, σημειωτέον δεν έχει δει τη συσκευή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει