Προβλέπεται αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στην Ελλάδα λόγω κρίσης

Σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στην Ελλάδα, εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας.

Κι αυτό γιατί αυξάνει το ποσοστό των ασθενών που εγκαταλείπει την αγωγή του, λόγω υψηλού κόστους. Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνει το ποσοστό των ασθενών που εγκαταλείπουν την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω αύξησης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 12,9% πέρυσι αγγίζει φέτος το 17%, κόστος που περίπου οι μισοί ασθενείς να χαρακτηρίζουν μεγάλο ή και δυσβάσταχτο.

Τα στοιχεία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 18-19 Δεκεμβρίου.

Το ΕΛΙΚΑΡ υλοποιεί εδώ και 10 χρόνια το πρόγραμμα με την επωνυμία «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου-Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» και έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα. Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρθηκε η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.

Ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από το βαθμό ευαισθητοποίησης των ασθενών απέναντι στο διογκούμενο πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής. Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αντιπηκτική αγωγή, που προφυλάσσει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, που έχει μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία, με επιπτώσεις που δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί, φαίνεται ότι παίζει το περιβάλλον, όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνώ, Δημήτριος Τούσουλης. Μάλιστα το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας είχε σαν κεντρικό θέμα «Περιβάλλον και Καρδιά». Φαίνεται πως οι ρύποι (από αυτοκίνητα, βιομηχανίες κτλ.) επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και επιδεινώνουν τη λειτουργικότητα των αγγείων, όσο και τους παράγοντες πήξης. Μάλιστα, σε άτομα που εκτέθηκαν σε ρύπους από μηχανές ντήζελ σημειώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στο αγγειακό ενδοθήλιο. Αλλά και ο θόρυβος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Άτομα που εκτίθενται σε σημαντικό θόρυβο (περιοχές αεροδρομίων, λεωφόροι μεγάλης κυκλοφορίας) έχουν σημαντική αύξηση στην επίπτωση καρδιαγγειακών συμβάντων συγκριτικά με όσους ζούν στην εξοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, από μελέτες της Α′ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση έναντι της άσκησης αντίστασης και της διαλείπουσας αναερόβιας άσκησης προσφέρει πλεονεκτήματα, όσον αφορά την ενδοθηλιακή λειτουργία και αγγειακή σκληρία, τόσο των κεντρικών, όσο και των περιφερικών αρτηριών.

Συνίσταται, λοιπόν σε άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αερόβια άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, που φαίνεται ότι βελτιώνει σημαντικά τις λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών και την καρδιαγγειακή υγεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει