Προβλήματα στήθους που δημιουργούνται μετά τον θηλασμό

Ο υπέροχος δεσμός που δημιουργείτε με το μωρό σας όταν θηλάζετε είναι μοναδικός δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας.

Αλλά ακόμα κι αν θέλετε να δώσετε στο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα που μπορείτε, δεν μπορεί παρά να ανησυχείτε. Τι θα κάνει ο θηλασμός στο στήθος σας; Σκέφτεστε το μέγεθος και το σχήμα του, για παράδειγμα.

Καθ’ όλη τη ζωή σας -και ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού- το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας μπορεί να αλλάξει. Το μέγεθος του στήθους καθορίζεται από το πόσο λιπώδης ιστός υπάρχει. Το γάλα δημιουργεί πυκνότερο ιστό στο στήθος σας. Μετά το θηλασμό, τόσο ο λιπώδης ιστός, όσο και ο συνδετικός ιστός στο στήθος σας μπορεί να αλλάξουν.

Το στήθος σας μπορεί να μην επιστρέψει στο προ-θηλασμού μέγεθος ή σχήμα του. Τα στήθη ορισμένων γυναικών τείνουν να μένουν μεγάλα και άλλα συρρικνώνονται. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα της γενετικής, της αύξησης του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ηλικίας, ως αποτέλεσμα του θηλασμού.

Τα στήθη μου θα μεγαλώσουν ή θα μείνουν επίπεδα;

Οταν θηλάζετε, η ροή του γάλακτος μπορεί να τεντώσει το δέρμα του μαστού και τον ιστό σας. Αυτό αφήνει σε κάποιες γυναίκες την εικόνα «κενού» ή «απλώματος» στα στήθη τους, όταν οι δομές που παράγουν γάλα έχουν συρρικνωθεί στο μέγεθος που ήταν προτού μείνουν έγκυες. Είναι ένα κοινό αισθητικό πρόβλημα του μαστού μετά το θηλασμό, αλλά δεν είναι μια ιατρική ανησυχία.

Οι γυναίκες φοβούνται συχνά ότι ο θηλασμός θα κάνει τα στήθη τους να κρεμάσουν. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση του στήθους περισσότερο από το θηλασμό. Αυτοί είναι:

* ΔΜΣ – Δείκτης μάζας σώματος, ένα μέτρο του ποσοστού του λίπους του σώματός σας

* Ο αριθμός των κυήσεων που είχατε

* Ενα μεγάλου μεγέθους στήθος πριν από την εγκυμοσύνη

* Ηλικία

* Ιστορικό καπνίσματος

Μήπως ο θηλασμός παραμορφώσει το στήθος μου;

Κάθε μαστός είναι ανεξάρτητος. Ετσι ό,τι συμβαίνει στο ένα στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν θα συμβεί υποχρεωτικά και στο άλλο. Η υπεραιμία του στήθους ή αλλιώς η επώδυνη υπερπλήρωση των μαστών με γάλα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να αφήσει ένα στήθος ελαφρώς παραμορφωμένο αργότερα για παράδειγμα.

Κάθε παραμόρφωση ή το ζάρωμα του στήθους σας μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός όγκου του μαστού από κάτω και θα πρέπει να ελεγχθεί από το γιατρό σας.

Μήπως τα ασύμμετρα ή άνισα στήθη προέρχονται από το θηλασμό;

Ο ιστός του μαστού εκτείνεται προς τη μασχάλη σας. Ετσι, καθώς διογκώνεται ο ιστός του μαστού με το γάλα και στη συνέχεια συρρικνώνεται και πάλι μετά το θηλασμό, το περίγραμμα της γραμμής του στήθους σας μπορεί να αλλάξει.

Πολλές γυναίκες έχουν άνισα στήθη πριν την εγκυμοσύνη, καθώς και μετά το θηλασμό. Είναι δυνατό για ένα στήθος να επιστρέψει στο μέγεθος που ήταν προ της εγκυμοσύνης, ενώ άλλα παραμένουν μεγαλύτερα ή πέφτουν περισσότερο. Μερικές γυναίκες καταλήγουν με ένα στήθος μικρότερο ή μεγαλύτερο από το άλλο μετά το θηλασμό και απλά πρέπει να μάθουν να αγαπούν το σώμα που τρέφει τα μωρά τους, ανεξάρτητα από το σχήμα του.

Θα πρέπει να κάνω εξετάσεις για προβλήματα του μαστού, αν θηλάζω;

Τα περισσότερα προβλήματα του μαστού μετά το θηλασμό είναι αισθητικές αλλαγές και δεν συνιστούν πραγματικές ιατρικές ανησυχίες. Ωστόσο, είναι σοφό να κάνετε τακτικές εξετάσεις για το μαστό σας για να εξασφαλίσετε την υγεία του.

Η αυτοεξέταση του μαστού είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγχετε τακτικά την υγεία του μαστού σας, διαπιστώνοντας τι αλλαγές υπάρχουν σε αυτόν. Εξετάστε το στήθος σας μία φορά το μήνα, ακόμη και κατά το θηλασμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσετε τους μαστούς σας κατά τους μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού, καθώς το σχήμα και το μέγεθος των μαστών σας αλλάζουν. Αναφέρετε στο γιατρό σας τυχόν εξογκώματα ή ασυνήθιστη έκκριση από τη θηλή. Τα περισσότερα εξογκώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκίνος. Ακόμα κι αυτά όμως πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του μαστού.

Μια εξέταση του μαστού από το γιατρό σας μπορεί να αξιολογήσει εάν ένα πρόβλημα του μαστού μετά το θηλασμό χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Κάντε εξέταση στο γιατρό σας μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που θα παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές του μαστού μετά το θηλασμό.

Η μαστογραφία (ακτινογραφία μαστού) μπορεί να διαγνώσει έναν όγκο πάρα πολύ μικρό που δεν μπορείτε να εντοπίσετε μόνες σας. Εάν έχετε ένα πρόβλημα του μαστού μετά το θηλασμό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μαστογραφία αμέσως, αντί να περιμένετε για την τακτική προγραμματισμένη ετήσια ή διετή μαστογραφία σας. Είναι ασφαλές να κάνετε μια μαστογραφία, ενώ θηλάζετε. Δεν θα επηρεάσει το γάλα σας ή την υγεία του μωρού σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα του μαστού:

* Ενα εξόγκωμα στο στήθος σας

* Ενα κόκκινο, επώδυνο εξόγκωμα που μπορεί να το αισθάνεστε ζεστό στην αφή, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα συνδεδεμένο με έναν αγωγό γάλακτος

* Παραμόρφωση ή ζάρωμα του στήθους σας

* Πυρετό ή συμπτώματα γρίπης, που θα μπορούσαν να δείξουν μια λοίμωξη του μαστού (που ονομάζεται μαστίτιδα)

* Εισολκή της θηλής (η θηλή στράφηκε προς τα μέσα)

* Πόνος στα στήθη (μεγαλύτερος από αυτόν που σχετίζεται με την ταλαιπωρία του θηλασμού)

* Εξάνθημα στο στήθος σας

* Ασυνήθιστη έκκριση από τη θηλή ή αιμορραγία από τη θηλή

Μια θετική σημείωση: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο.

Ποια είναι η θεραπεία για παραμορφωμένα ή ασύμμετρα στήθη;

Οταν το μέγεθος του στήθους ή το σχήμα αλλάζει πολύ μετά το θηλασμό, ορισμένες γυναίκες εξετάζουν το ενδεχόμενο της αισθητικής χειρουργικής. Μια ανόρθωση του στήθους, που ονομάζεται μαστοπηξία, μπορεί να γίνει για να βοηθήσει στη χαλάρωση και την επανατοποθέτηση της θηλής και της θηλαίας άλω (του σκούρου κύκλου γύρω από τη θηλή) υψηλότερα στο στήθος.

Μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από ειδικό αισθητικό χειρουργό, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους ιστορικού του μαστού, συνιστάται προτού εξετάσετε την επέμβαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει