Οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής

Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής και έχει χειρότερη επίδραση από αυτή που έχει το υπερβολικό κάπνισμα στους καπνιστές, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη.

Μάλιστα, μπορεί να στερήσει από 7 έως 24 χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Βρήκαμε ότι πολλές διαγνώσεις ψυχικής υγείας που συνδέονται με την πτώση του προσδόκιμου ζωής, έχουν τόσο μεγάλες επιδράσεις, όσο αυτή που συνδέεται με το κάπνισμα 20 ή περισσότερων τσιγάρων την ημέρα», λέει ο δρ Seena Fazel  του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου είναι κοινές στους ψυχιατρικούς ασθενείς, ιδίως σ’ αυτούς που κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και έτσι είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν. Το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν την αντιμετωπίζουν τόσο σχολαστικά όσο όταν έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας, που οι περισσότεροι πηγαίνουν στο γιατρό», αναφέρει.

Η ομάδα του Fazel εξέτασε 20 μελέτες που είχαν μελετήσει τη σχέση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και ποσοστών θανάτου. Οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα και 250.000 θανάτους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες ψυχικές διαταραχές μπορούν να μειώσουν σε σημαντικά υψηλό βαθμό τη ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής ήταν 10 έως 20 χρόνια μικρότερος από το φυσιολογικό για τα άτομα με σχιζοφρένεια, 9 έως 20 χρόνια μικρότερος για εκείνους με διπολική διαταραχή, 7 έως 11 χρόνια μικρότερος για εκείνους με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη και 9 έως 24 χρόνια μικρότερος για τους ανθρώπους με κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή το υπερβολικό κάπνισμα, μικραίνει τη διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο από 8 έως 10 χρόνια, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και αυτή η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου, δεν αποδεικνύει ότι η ψυχική ασθένεια προκαλεί πρόωρο θάνατο.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η ψυχική ασθένεια φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δεν είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, όπως σημειώνουν οι ερευνητές που υποστηρίζουν πως ένας από τους λόγους είναι η τάση που υπάρχει να διαχωρίζεται η ψυχική από τη σωματική υγεία.

«Πολλές αιτίες των προβλημάτων ψυχικής υγείας έχουν επίσης επιπτώσεις στη σωματική υγεία και η ψυχική ασθένεια επιδεινώνει την πρόγνωση σε μια σειρά από σωματικές ασθένειες, ιδιαίτερα στις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο.  Δυστυχώς, τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη», υποστηρίζει ο Fazel.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους υγείας να τοποθετήσουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα την ψυχική υγεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει