Ρινοπλαστική: Συνοπτικός οδηγός για το «πριν» και το «μετά»

Για να βεβαιωθείτε ότι η ρινοπλαστική στην οποία θα προχωρήσετε θα στεφθεί από επιτυχία και δεν θα έχει επιπλοκές πρέπει να ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του γιατρού σας.

Η προετοιμασία σας για την επέμβαση θα πρέπει να γίνει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Οσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας πριν από την επέμβαση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επανέλθετε μετά την επέμβαση και να έχετε και την ικανοποίηση ότι επιτύχατε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε, τι να κάνετε και τι να αποφύγετε:

Ορισμένες ουσίες δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο που παίρνετε, ακόμα κι αν είναι ρινικές σταγόνες. Δεν πρέπει να πάρετε βιταμίνη Ε, ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη προϊόντα για δύο έως τρεις εβδομάδες πριν και μετά τη διαδικασία. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και φροντίστε να απέχετε από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα βότανα και τυχόν ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Το βράδυ πριν την επέμβαση πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα αντιβακτηριακό σαπούνι και ακολουθήστε την προ-φαρμακευτική αγωγή αν ο γιατρός σάς έχει δώσει τέτοια. Την ημέρα της επέμβασης θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, να πλύνετε το πρόσωπό σας με αντιβακτηριακό σαπούνι και -στην περίπτωση που είστε άνδρας- να ξυριστείτε αν είναι δυνατόν.

Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το ποιος θα σας μεταφέρει στην κλινική που θα γίνει η επέμβαση αλλά και ποιος θα σας γυρίσει στο σπίτι σας μετά απ’ αυτήν. Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να έχετε κάποιον φίλο σας σπίτι τις πρώτες μέρες για να σας φροντίσει, αν ζείτε μόνοι.

Για επιτυχή μετεγχειρητική φροντίδα, κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να δημιουργήσετε ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα. Η ανάκτηση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή αλλά οι περισσότεροι επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να συνέλθει από τους μώλωπες, τα οιδήματα και την νάρκωση.

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, μειώστε την συνηθισμένη σας δραστηριότητα, αποφύγετε τα βαριά καθήκοντα, ενώ θυμηθείτε πως δεν πρέπει για κανένα λόγο να κλάψετε γιατί μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Μην χτυπήσετε ή ταρακουνήσετε τη μύτη σας, φυσώντας την ή εισπνέοντας υπερβολικά. Κρατήστε το κεφάλι σας σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ημέρες για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο και πάρτε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για να μειώσετε τον πόνο.

Συνεχίστε ακολουθώντας το σχέδιο ανάκαμψης του γιατρού και ρωτήστε ό,τι θέλετε αν έχετε απορίες. Η αιμορραγία εξασθενίζει μετά από 48 ώρες, αλλά για το πρήξιμο και τους μώλωπες θα χρειαστούν 2 με 3 εβδομάδες. Οι λοιμώξεις στη ρινοπλαστική είναι σπάνιες, αλλά και αν συμβούν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Μετά από μερικούς μήνες θα αισθανθείτε τη μύτη σας φυσιολογική, αλλά τα τελικά αποτελέσματα δεν θα εμφανιστούν προτού περάσει ένας χρόνος.

Η χειρουργική επέμβαση που απαιτεί αναισθησία, δεν είναι εύκολη  εμπειρία και συνοδεύεται από μια σειρά κινδύνους και επιπλοκές. Με προσεκτική έρευνα της διαδικασίας και φροντίδα των επαγγελματιών υγείας, θα διασφαλίσετε ότι η ρινοπλαστική που κάνατε ήταν επιτυχημένη, αφού εξασφαλίσατε τη μύτη που θέλατε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει