Σαλάτα Ζυμαρικών με Πέστο

Η σαλάτα ζυμαρικών με πέστο είναι πανεύκολη, γεμάτη γεύση και απλά ακαταμάχητη!

Σε αυτό το φρέσκο και εύκολο πιάτο, τα ζυμαρικά ανακατεύονται με φρέσκια μοτσαρέλα, ζουμερά ντοματίνια και βασιλικό, μέσα σε μια γρήγορη, κρεμώδη σάλτσα πέστο.

Είναι ιδανική για BBQ, πικνίκ και πάρτι, αλλά και για ένα γρήγορο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα!

Ένα Εύκολο Γεύμα ή Συνοδευτικό

  • Ετοιμάστε την από πριν! Μπορείτε να την ετοιμάσετε, να την βάλετε στο ψυγείο και να τη σερβίρετε όποτε θέλετε. Πανεύκολο!

  • Αυτή η σαλάτα είναι πανέμορφη στην όψη και πεντανόστιμη.

  • Απολαύστε την ως ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο ή προσθέστε κοτόπουλο, μικρές γαρίδες, καπνιστό σολομό ή ακόμα και φέτες σαλαμιού!

  • Ιδανική για κάλεσμα όπου ο καθένας φέρνει κάτι, αυτή η σαλάτα είναι αγαπημένη σε κάθε συγκέντρωση.

Τα Υλικά της Επιτυχίας

ΖΥΜΑΡΙΚΑ – Επιλέξτε ζυμαρικά με ραβδώσεις, στροφές ή σχήμα σωλήνα, ώστε να «αγκαλιάζουν» καλύτερα τη σάλτσα. Τύποι όπως Cavatappi (στριφτάρια), φιογκάκια (farfalle), πένες, fusilli ή rotini είναι εξαιρετικές επιλογές.

ΠΕΣΤΟ – Μπορείτε να βρείτε έτοιμη σάλτσα πέστο σχεδόν σε κάθε σούπερ μάρκετ! Εναλλακτικά, το σπιτικό πέστο με φρέσκα μυρωδικά, κουκουνάρι, παρμεζάνα και ελαιόλαδο φτιάχνεται πανεύκολα στο μπλέντερ. Δοκιμάστε κλασικό πέστο βασιλικού ή ακόμα και ένα πρωτότυπο πέστο με kale.

ΤΥΡΙ – Η φρέσκια, μαλακή μοτσαρέλα κυκλοφορεί σε μικρές μπάλες, γνωστές ως “bocconcini”. Μπορείτε να τις κόψετε στη μέση ή να χρησιμοποιήσετε πέρλες μοτσαρέλας. Αν έχετε μια μεγάλη μπάλα μοτσαρέλας, μπορείτε να την κόψετε σε μικρούς κύβους. Μια άλλη επιλογή είναι λίγη τριμμένη φέτα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ – Τα ντοματίνια cherry ή βελανίδια προσθέτουν μια φρέσκια, όξινη νότα. Μη διστάσετε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά λαχανικά, από φρέσκο καλαμπόκι και σπανάκι μέχρι κόκκινο κρεμμύδι ή ψιλοκομμένα αγγούρια.

Πώς να φτιάξετε τη σαλάτα ζυμαρικών

με Πέστο

  1. Βράστε τα Ζυμαρικά: Βράστε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  2. Ετοιμάστε τη Σάλτσα: Ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ, όπως περιγράφεται παρακάτω.

  3. Ανακατέψτε & Παγώστε: Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε το στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρετε με σπιτικό σκορδόψωμο ή φρυγανισμένο ψωμί (crostini) στο πλάι.

Προετοιμασία και Αποθήκευση

Για να την ετοιμάσετε από νωρίς, μπορείτε να προετοιμάσετε όλα τα υλικά μία ή δύο ημέρες πριν και να τα αποθηκεύσετε ξεχωριστά. Ανακατέψτε τα όλα μαζί λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα.

Αποθηκεύστε τη ζυμαρικοσαλάτα που περίσσεψε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Αν χρησιμοποιήσατε σπιτικό πέστο, διατηρείται έως και 3 ημέρες.


Συνταγή για σαλάτα ζυμαρικών με Πέστο

Υλικά

  • 225 γρ. ζυμαρικά cavatappi ή rotini

  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • ¼ φλιτζανιού λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

  • ½ φλιτζανιού μικρές μπάλες μοτσαρέλας (bocconcini)

  • ½ φλιτζανιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι

  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό

Για τη Σάλτσα (Dressing)

  • ½ φλιτζανιού πέστο βασιλικού

  • ¼ φλιτζανιού μαγιονέζα

  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Οδηγίες

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε αλατισμένο νερό. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente, σουρώστε τα καλά και ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.

  2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε καλά το πέστο, τη μαγιονέζα και το ξύδι.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τα φρέσκα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, τη μοτσαρέλα και τις ελιές. Προσθέστε τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά.

  4. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

  5. Βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη σερβίρετε.

  6. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ψιλοκόψτε τον φρέσκο βασιλικό και πασπαλίστε από πάνω.

Σημειώσεις

  • Καθώς η σαλάτα μένει, τα ζυμαρικά απορροφούν τη σάλτσα, οπότε φροντίστε να βάλετε γενναιόδωρη ποσότητα.

  • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο σπανάκι, κάπαρη ή λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.


Διατροφικός Πίνακας (Εκτίμηση ανά μερίδα)

Θρεπτικό ΣυστατικόΠοσότητα ανά Μερίδα (περίπου)
Θερμίδες485 kcal
Λιπαρά31g
Κορεσμένα Λιπαρά7g
Υδατάνθρακες38g
Φυτικές Ίνες4g
Ζάχαρη5g
Πρωτεΐνη13g
Νάτριο650mg

Σημείωση: Οι παραπάνω διατροφικές πληροφορίες αποτελούν εκτίμηση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις ακριβείς μεθόδους μαγειρέματος και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει