Σε 12 δόσεις οι ρυθμίσεις οφειλών σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της  χώρας, προσφέροντας έτσι μια ανάσα για τους ασφαλισμένους.

Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να ενταχθούν έτσι στη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012.

Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή (4/8) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που τόνισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση γι’ αυτό θα πρέπει οι οφειλέτες να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε χιλιάδες επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» και να αποπληρώσουν σταδιακά τα χρέη τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, ενώ στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 12 δόσεων θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οφειλές μεταξύ 15.000-20.000 ευρώ, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς κάθε ασφαλιστικό ταμείο χρησιμοποιούσε δικό του σύστημα. Το ΙΚΑ έχοντας εφαρμόσει τον «Κώδικα Διατάξεων για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων» (ΚΕΔΕ) είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ αντίθετα ο ΟΑΕΕ που δεν εφάρμοζε ανάλογο σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα που οφείλονται ακριβώς στην συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τώρα, με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που νομοθετήθηκε πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά και αισιοδοξεί ταυτόχρονα πως θα σταματήσει αυτή η συσσώρευση χρεών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει