Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό το Νόμπελ Ιατρικής 2013

H Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας από κοινού στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν, καθώς και στον Γερμανό Τόμας Ζίντχοφ.

Oι τρεις επιστήμονες έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις πάνω στον μηχανισμό που ρυθμίζει την κυκλοφορία των κυστιδίων, ένα μείζον σύστημα μεταφοράς στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Το 2013 το βραβείο Νόμπελ τιμά τρεις επιστήμονες που έχουν λύσει το μυστήριο για το πώς το κύτταρο οργανώνει το σύστημα μεταφοράς του. Κάθε κύτταρο είναι ένα εργοστάσιο που παράγει και εξάγει τα μόρια. Για παράδειγμα η ινσουλίνη παράγεται και απελευθερώνεται στο αίμα και χημικά σήματα που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές αποστέλλονται από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Αυτά τα μόρια μεταφέρονται από το κύτταρο σε μικρές συσκευασίες που ονομάζονται κυστίδια. Οι τρεις νομπελίστες ανακάλυψαν τις μοριακές αρχές που διέπουν τον τρόπο που αυτό το φορτίο παραδίδεται στο σωστό μέρος, στη σωστή στιγμή, στο κύτταρο.

Ο Ράντι Σέκμαν ανακάλυψε μια σειρά από γονίδια που απαιτούνται για την κυκλοφορία των κυστιδίων. Ο Τζέιμς Ρόθμαν ξεδιάλυνε τον πρωτεϊνικό μηχανισμό που επιτρέπει στα κυστίδια να συγχωνεύονται στους στόχους τους για να επιτρέπουν τη μεταφορά του φορτίου. Ο Τόμας Ζίντχοφ αποκάλυψε πώς τα σήματα καθοδηγούν τα κυστίδια να απελευθερώσουν το φορτίο τους με τόση ακρίβεια.

Μέσα απ’ αυτές τις ανακαλύψεις οι τρεις επιστήμονες αποκάλυψαν το εξαιρετικά ακριβές σύστημα ελέγχου για τη μεταφορά και την παράδοση των κυτταρικών φορτίων. Οι διαταραχές σ’ αυτό το τόσο ακριβές σύστημα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και συμβάλλουν σε συνθήκες όπως νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, χωρίς αυτή την θαυμάσια οργάνωση και ακρίβεια, το κύτταρο θα πέσει στο χάος.

Ο Τζέιμς Ρόθμαν γεννήθηκε το 1950 στη Μασαχουσέτη. Πήρε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 1976, υπήρξε μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο ΜΙΤ και μετακόμισε το 1978 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με τα κυστίδια του κυττάρου. Εχει επίσης εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 2008 προσχώρησε στη σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ στο Κονέκτικατ, όπου σήμερα είναι καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Βιολογίας Κυττάρου.

Ο Ράντι Σέκμαν γεννήθηκε το 1948 στη Μινεσότα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1974, υπό την επίβλεψη του Νομπελίστα (1959) Αρθουρ Κόρνμπεργκ, στο ίδιο τμήμα που εντάχθηκε λίγα χρόνια αργότερα και ο Ρόθμαν. Το 1976 ο Σέκμαν προσχώρησε στη σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, όπου σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Είναι επίσης ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes.

Ο Τόμας Ζίντχοφ γεννήθηκε το 1955 στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Σπούδασε στο Georg -August- Universität στο Γκέτινγκεν, όπου πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1982 και έκανε το διδακτορικό του στη Νευροχημεία το ίδιο έτος. Το 1983 μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Southwestern Medical Center στο Ντάλας του Τέξας ως μεταδιδακτορικός ερευνητής με τους Μάικλ Μπράουν και Τζόζεφ Γκολστάιν (μοιράστηκαν το 1985 το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας). Ο Ζίντχοφ έγινε ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes το 1991 και διορίστηκε καθηγητής της Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2008.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει