Σε δύο δόσεις οι δίμηνες συνταγές φαρμάκων

Για όσο διαρκεί η αυξημένη ζήτηση στην αγορά, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να προμηθεύονται με μία επίσκεψη στο φαρμακείο σκευάσματα για δύο μήνες, όπως είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μέχρι σήμερα.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ελεγχθεί η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα φαρμακεία, λόγω των «αρρυθμιών» στην τροφοδοσία τους από την εφαρμογή του ελέγχου κυκλοφορίας κεφαλαίων («capital controls»). Στην ίδια λογική είναι και η παράταση ισχύος των συνταγών, από τις πέντε μέρες που είναι σήμερα στις δέκα. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν έτσι την πίεση του χρόνου να εκτελέσουν τη συνταγή τους.

Οι δίμηνες συνταγές θα εκτελούνται πλέον σαν τις τρίμηνες, δηλαδή δύο επισκέψεις στο φαρμακείο με την ίδια συνταγή. H σχετική απόφαση έχει ήδη προωθηθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.

Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα αναμένεται να εξεταστεί σε σημερινή σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Μόνο με μετρητά

Πληροφορίες αναφέρουν πως φαρμακαποθηκάριοι αξιώνουν να πληρώνονται μόνο με μετρητά ή βάζουν «πλαφόν» στις ποσότητες που παραδίδουν στα φαρμακεία. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων διαβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες. Διαψεύδει, δε, καταγγελίες για αιτήματα πληρωμής των παραγγελιών με μετρητά, σημειώνοντας ότι τηρούνται οι δίμηνες πιστώσεις προς τα φαρμακεία. Πρωτοβουλίες για το θέμα έχει αναλάβει και το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Λουράντος και οι αντιπρόεδροι Απ. Βαλτάς και Α. Σοφιανόπουλος είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν ομαλοποίηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα και να διευκολύνεται η τροφοδοσία των φαρμακείων.

Η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε ότι οι επιταγές των φαρμακοποιών θα θεωρούνται πληρωτέες άμα τη εμφανίσει, όταν σταματήσει το «capital control» και όχι με το άνοιγμα των τραπεζών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει