Το σεξ στην τρίτη ηλικία: Συμβουλές για ηλικιωμένους άνδρες

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια υγιή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή, καθώς μεγαλώνετε.

Το σεξ στην τρίτη ηλικία δεν μπορεί να είναι όπως όταν βρισκόσασταν στην ηλικία των 20, αλλά μπορεί να είναι ακόμα ικανοποιητικό. Σε αντίθεση με τους μύθους σχετικά με την σεξουαλικότητα και τους ενήλικες μιας κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας, το σεξουαλικό ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τους νέους. Πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν ακόμα το σεξ στην ηλικία των 80 ίσως και ακόμα παραπέρα. Μια υγιής σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο εκπλήρωση, αλλά βοηθά να λειτουργούν σωστά και οι άλλες πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας και της αυτοεκτίμησης.

Tι αλλάζει καθώς οι άνδρες γερνούν;

Δεδομένου ότι τα άτομα μιας μεγαλύτερης ηλικίας βλέπουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους να μειώνονται οι αλλαγές στην σεξουαλική ζωή είναι συνηθισμένες. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η στύση και ο οργασμός

* Μικρότερους  οργασμούς

* Λιγότερο ισχυρή εκσπερμάτιση και λιγότερο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση

* Μεγαλύτερο χρόνο για να επιτευχθεί μια νέα στύση μετά την εκσπερμάτιση

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ανησυχία σχετικά με αυτές τις αλλαγές, αλλά να θυμάστε ότι δεν πρέπει αυτές να περιορίσουν την απόλαυση του σεξ. Η προσαρμογή στην αλλαγή που γίνεται στο σώμα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη σεξουαλική σας ρουτίνα, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ερεθίσματα.

Το σεξ στην τρίτη ηλικία και τα προβλήματα υγείας

Η υγεία σας μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή σας και τη σεξουαλική σας απόδοση. Εάν εσείς ή η σύντροφός σας είστε σε κακή κατάσταση υγείας ή έχετε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ή η αρθρίτιδα, το σεξ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και πολλά φάρμακα, όπως τα φάρμακα της πίεσης του αίματος, τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά ή τα φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή οξέων, μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Εσείς και η σύντροφός σας μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορους τρόπους που μπορείτε να τους προσαρμόσετε στους περιορισμούς σας. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε για το σεξ μετά από μια καρδιακή προσβολή, μιλήστε στο γιατρό για τις ανησυχίες σας. Αν ο πόνος της αρθρίτιδας είναι πρόβλημα, δοκιμάστε διαφορετικές σεξουαλικές θέσεις ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα που ανακουφίζει τις αρθρώσεις, πριν ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παραμείνετε θετικοί και επικεντρωθείτε σε τρόπους που σας είναι σεξουαλικά οικείοι, ώστε αυτό να λειτουργήσει σωστά για εσάς και τη σύντροφό σας.

Το σεξ στην τρίτη ηλικία και τα συναισθηματικά ζητήματα

Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά σας. Πολλά μεγάλα σε ηλικία ζευγάρια, όμως, αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σεξουαλική τους ζωή τώρα που έχουν λιγότερους περιορισμούς, περισσότερο χρόνο και προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μια εγκυμοσύνη. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται καταπονημένοι από τα προβλήματα υγείας, τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και από άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την επιθυμία και το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Αν νομίζετε ότι υποφέρετε από κατάθλιψη πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Συμβουλές για το σεξ στην τρίτη ηλικία

Το σεξ μπορεί να μην είναι το ίδιο για εσάς και τη σύντροφό σας, όπως όταν ήσασταν και οι δύο νεότεροι. Ομως, το σεξ και η οικειότητα που μοιράζεστε μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ζωής σας, Ιδού μερικές συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιούς και απολαυστικής σεξουαλικής ζωής:

Συζητήστε με τη σύντροφό σας. Μπορεί να νοιώθουμε πως είναι δύσκολο να μιλήσουμε για το σεξ, καθώς μεγαλώνουμε, βλέποντάς το σαν ένα θέμα ταμπού. Αλλά όταν μιλάμε ανοιχτά με τον σύντροφό μας σχετικά με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες μας, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε το σεξ και την οικειότητα περισσότερο.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σάς βοηθήσει να διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις και φάρμακα που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή. Αν έχετε πρόβλημα διατήρησης της στύσης ή του οργασμού, ρωτήστε το γιατρό σας για τα φάρμακα ή τις άλλες θεραπείες που μπορείτε να πάρετε για τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Αναπτύξτε το δικό σας ορισμό του σεξ. Η σεξουαλική επαφή είναι ένας μόνο τρόπος για την εκπλήρωση του σεξ. Το άγγιγμα, τα φιλιά και άλλα οικεία στη σεξουαλική επαφή πράγματα μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικά, τόσο για εσάς, όσο και για τη σύντροφό σας. Συνειδητοποιήστε πως στην ηλικία σας αυτό είναι φυσιολογικό για εσάς και τη σύντροφό σας, αφού έχετε πια διαφορετικές σεξουαλικές ικανότητες και ανάγκες. Βρείτε νέους τρόπους για να απολαύσετε τη σεξουαλική επαφή και την οικειότητα που μοιράζεστε.

Προσαρμόστε τη ρουτίνα σας. Απλές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Αλλάξτε την ώρα της ημέρας και κάνετε σεξ την στιγμή που αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Δοκιμάστε το πρωί, όταν είστε ανανεωμένοι από τον ύπνο μιας καλής νύχτας και όχι στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Επειδή ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για εσάς ή τη σύντροφό σας, προσπαθήστε να «χτίσετε» το ειδύλλιό σας. Δοκιμάστε μια νέα σεξουαλική στάση ή εξερευνήστε άλλους τρόπους σύνδεσης συναισθηματικής και σεξουαλικής.

Μην παρατάτε το ρομαντισμό. Αν έχετε χάσει τη σύντροφό σας, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστείτε πως θα ξεκινήσετε μια άλλη σχέση, αλλά η κοινωνικοποίηση αξίζει τον κόπο για πολλούς ηλικιωμένους. Κανείς δεν ξεπερνά την ανάγκη για συναισθηματική προσέγγιση και οικειότητα. Εάν ξεκινήσετε μια οικεία σχέση με μια νεότερη σύντροφο για παράδειγμα, σιγουρευτείτε πως θα κάνετε ασφαλές σεξ. Πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν γνωρίζουν καν ότι εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως το AIDS.

Τέλος, φροντίστε για την καλή σας υγεία, γιατί έτσι φροντίζετε και για την υγιή σεξουαλική σας ζωή. Να τρώτε υγιεινά, να παραμένετε ενεργοί, να μην πίνετε πολύ αλκοόλ, να μην καπνίζετε και να μην χρησιμοποιείτε ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, να βλέπετε τακτικά το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε χρόνια προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει