Σημάδια του αυτισμού σε ένα μικρό παιδί

Ο αυτισμός, μια διαταραχή του εγκεφάλου, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, επειδή μπορεί να γίνει φράγμα στην ικανότητα ενός μικρού παιδιού να επικοινωνεί και να συναναστρέφεται με τους άλλους.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από το ένα παιδί στο άλλο. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν πιο εμφανή σημάδια, ενώ άλλα έχουν πιο υποτονικά χαρακτηριστικά. Αυτό περιγράφεται ως υψηλής ή χαμηλής λειτουργικότητας αυτισμός. Οι δύο κατηγορίες εξαρτώνται από τα συμπτώματα σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα ενός τεστ νοημοσύνης. Ενα παιδί με πιο σημαντικά συμπτώματα εμπίπτουν στην κατηγορία της χαμηλής λειτουργικότητας.

Επαφή με τα μάτια

Τα περισσότερα βρέφη αρχίζουν να κάνουν επαφή με τα μάτια προς το τέλος του πρώτου έτους της ζωής. Ο αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή μετά τα πρώτα ή τα δεύτερα γενέθλια. Ενα παιδί με αυτισμό μπορεί να μην κάνει επαφή με τα μάτια ή ακόμα και να αισθάνεται άβολα όταν οι άλλοι προσπαθούν να κοιτάξουν τα μάτια του.

Σχέσεις

Ενα αυτιστικό παιδί δεν ανταποκρίνεται σε φωνές και κάποιους ήχους. Αυτό περιλαμβάνει και το να μην ανταποκρίνεται όταν κάποιος φωνάζει το όνομά του. Ηχοι, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών ή απότομων θορύβων, μπορεί να μην τραβήξουν την προσοχή ενός παιδιού με αυτισμό. Το παιδί μπορεί να τρομάξει εύκολα με τέτοιους απότομους ήχους, λόγω του ότι βρίσκεται στο δικό του κόσμο. Ενα αυτιστικό παιδί έχει λίγο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους ή για το περιβάλλον. Τα συναισθήματά του είναι επίπεδα και μερικές φορές ανύπαρκτα. Αυτό κάνει την επαφή και τις σχέσεις του με τους άλλους δύσκολη, καθώς το παιδί δεν καταλαβαίνει πώς σκέφτονται ή πώς αισθάνονται οι άλλοι.

Επικοινωνία

Η ανάπτυξη της γλώσσας μπορεί να ανασταλεί ή να γυρίσει ακόμα πιο πίσω, πράγμα που σημαίνει πως ένα μικρό παιδί μπορεί να σταματήσει την επικοινωνία με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει σε ό,τι αφορά την εκμάθηση νέων λέξεων ή φράσεων που σχηματίζουν προτάσεις. Η γλώσσα και οι κινήσεις του σώματος συμπεριλαμβανομένων των νοημάτων, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά. Τα αυτιστικά παιδιά μιλούν με μονότονη φωνή χωρίς χρώμα ή εμφανίζουν λίγες ή ασυνήθιστες εκφράσεις προσώπου κατά την επικοινωνία. Ενα παιδί με αυτισμό μπορεί να επαναλάβει ασυνήθιστους ήχους και να αγωνίζεται να καταλάβει τι λένε οι άλλοι.

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, είναι χαρακτηριστικό σημάδι του αυτισμού, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές, ούτε αποτελούν οριστικό σύμπτωμα της διαταραχής. Ο αυτισμός μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε υπερβολική εμμονή με τη ρουτίνα, το τελετουργικό ή μια εντολή. Μια διακοπή αυτής της ρουτίνας μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό ή πιο σοβαρό ξέσπασμα σε ένα μικρό παιδί με τη διαταραχή. Το παιδί μπορεί να κινείται μπρος-πίσω, να περιστρέφεται ή να χτυπάει το κεφάλι του συχνά κάπου. Κάθε παιδί μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το να χτυπάει τα χέρια του.

Παιχνίδι

Ο αυτισμός μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να εστιάζει σε ορισμένα αντικείμενα, όπως παιχνίδια ή σε μια λάμψη φωτός. Τα αυτιστικά παιδιά συνήθως δεν είναι σε θέση να παίξουν παιχνίδια φαντασίας.

Σημάδια αίσθησης

Ο πόνος και ο φόβος του κινδύνου παίζει έναν μικρό, ενδεχομένως, ρόλο στη ζωή ενός μικρού παιδιού, αν αυτό έχει επηρεαστεί από τον αυτισμό. Ενέργειες όπως το να τραβάει τα μαλλιά του ή να χαστουκίζεται φαίνεται να προκαλούν μικρή ενόχληση. Φώτα και ήχοι μπορεί να ενοχλούν ορισμένα νήπια με τη διαταραχή. Για παράδειγμα, οι στατικοί ήχοι ή ένα πλήθος που ζητωκραυγάζει, μπορεί να εξοργίσουν ένα μικρό παιδί με αυτισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει