Ποια είναι τα σημάδια της έλλειψης σιδήρου στις γυναίκες

Η έλλειψη σιδήρου θεωρείται η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Αν και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, εντούτοις και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν μεγάλο… μερίδιο στη συγκεκριμένη έλλειψη.

Οι γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσεως είναι πιο ευάλωτες στην ανεπάρκεια σιδήρου. Αν στο γεγονός αυτό προστεθούν οικονομικοί και διατροφικοί παράγοντες, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο και κάνουν τις γυναίκες ακόμα πιο ευάλωτες στις συνέπειες της έλλειψης σιδήρου.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της ανεπάρκειας σιδήρου εγκαίρως μπορείτε να έχετε γρήγορα μια ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς είναι η αίσθηση της έλλειψης σιδήρου

Ο χαμηλός σίδηρος συνήθως παράγει συμπτώματα, τα οποία ολοένα και χειροτερεύουν. Τα συμπτώματα αυτά είναι υποκειμενικά και ο κόσμος γύρω σας μπορεί να μην αντιληφθεί ότι σας συμβαίνει κάτι, όμως εσείς δεν νοιώθετε καλά. Οσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σιδήρου, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα. Το πιο συχνό απ’ αυτά είναι η κόπωση, που έχει ως αποτέλεσμα να σας λείπει ενέργεια και οι επιδόσεις σας να είναι χαμηλές. Αλλα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, πονοκεφάλους, μια αίσθηση κρύου στα χέρια και τα πόδια. Ενα ασυνήθιστο σύμπτωμα ανεπάρκειας του σιδήρου είναι η λαχτάρα για μη φαγώσιμα είδη, όπως το χρώμα ή η κιμωλία. Η λαχτάρα αυτή ονομάζεται πίκα (pica).

Πώς μοιάζει η ανεπάρκεια σιδήρου

Η ανεπάρκεια περιλαμβάνει συμπτώματα που είναι φανερά και άλλα που δεν μπορούν να γίνουν ορατά. Οταν υποπτεύεστε πως υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου, προσέξτε μήπως έχετε χλωμό δέρμα, ταχύ καρδιακό ρυθμό, εύθραυστα νύχια, ρωγμές στις πλευρές του στόματος, πρησμένη γλώσσα και συχνές ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Η ωχρότητα πολλές φορές είναι περισσότερο εμφανής σε περιοχές όπως το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Η καρδιά των γυναικών έχει συνήθως 70-90 παλμούς ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Μια καρδιακή συχνότητα πάνω από 100 μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου, αν και μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες. Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

Πότε η ανεπάρκεια σιδήρου είναι σοβαρή

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή του αίματος. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη, το συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο. Η ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Τα λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνουν όπως είναι λογικό και λιγότερο οξυγόνο οδηγώντας στα πρόδηλα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία που μένει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ταχυκαρδίας, πόνους στο στήθος ή λιποθυμία. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις, γεγονός που μπορεί να είναι απειλητικό για την ίδια τη ζωή του ανθρώπου.

Τι πρέπει να κάνετε

Μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη σιδήρου για πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από την κακή διατροφή μέχρι την εντερική αιμορραγία. Η αναγνώριση της υποκείμενης αιτίας θα καθορίσει και τη θεραπεία. Μην πάρετε συμπληρώματα σιδήρου με βάση τα συμπτώματα και τις ενδείξεις. Οπως η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, το ίδιο μπορεί να κάνει και η περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό. Οι περισσότερες αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου δεν είναι τόσο σοβαρές και αντιμετωπίζονται. Φροντίστε να δείτε το γιατρό σας και να πάρετε μια ακριβή διάγνωση για το τι πραγματικά έχετε και εκείνος στη συνέχεια θα σας κατευθύνει στο σωστό δρόμο προς την ανάκαμψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει