Ποια είναι τα σημάδια καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Οι καρδιακές παθήσεις συνήθως θεωρούνται προβλήματα του άνδρα παρά της γυναίκας. Παρόλο, όμως, που αυτό δεν είναι αλήθεια, τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής συχνά περνούν απαρατήρητα στις γυναίκες.

Αυτό έχει πολλές φορές ολέθριες συνέπειες, αφού ούτε η ίδια η γυναίκα ούτε οι γύρω της αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να μεγαλώνει. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που πλέον οι γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις είναι τόσο πολλές όσοι είναι και οι άνδρες.

Ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής στις γυναίκες:

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν άτυπα συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους άνδρες. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάτι σαν καούρα ή κάψιμο στην άνω κοιλιακή χώρα, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα πριν από την πρώτη τους καρδιακή προσβολή.

Τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν τον έντονο πόνο στο στήθος, το σφίξιμο ή τη δυσφορία. Ο πόνος μπορεί να απλωθεί προς τα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι και το λαιμό. Ωστόσο, οι γυναίκες βιώνουν συχνά μόνο δύσπνοια, ή ζάλη ή ασαφή πόνο κάπου στην άνω κοιλιακή χώρα, το βραχίονα, ή το λαιμό. Πιστεύεται ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, διότι διαφορετικές στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να έχουν μπλοκαριστεί. Στις γυναίκες, το φράξιμο μπορεί να συμβεί σε μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, σε αντίθεση με τις κύριες αρτηρίες, που είναι το σύνηθες χαρακτηριστικό των ανδρών.

Καρδιακή προσβολή στις γυναίκες: H ηλικία διαδραματίζει κάποιο ρόλο

Οι γυναίκες έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις και να γίνονται πιο επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές περίπου 10 χρόνια αργότερα από ό,τι οι άνδρες. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας, όταν αναπτύσσουν καρδιοπάθεια, μπορεί να αγνοούν τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων και της καρδιακής προσβολής, επειδή αποδίδουν τα συμπτώματα σε κάτι άλλο, ίσως απλά στη γήρανση.

Ακόμα και όταν τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου ή της καρδιακής προσβολής αναγνωρίζονται, οι γυναίκες μπορεί να καθυστερήσουν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για τον εαυτό τους, επειδή είναι απασχολημένες με τη φροντίδα των παιδιών, των συζύγων τους, ή των ηλικιωμένων γονέων τους, που εξαρτώνται από αυτές. Ομως, η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, όταν πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Η θεραπεία για καρδιακή προσβολή περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός θρομβολυτικού φαρμάκου. Αυτό το φάρμακο λειτουργεί καλύτερα όταν χορηγείται μέσα σε μια ώρα από το πρώτο σύμπτωμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να αγνοούν τα συμπτώματά τους περισσότερο από τους άνδρες, συχνά καθυστερούν τη θεραπεία και δεν παίρνουν το πλήρες όφελος από αυτή.

Πρόληψη της καρδιακής προσβολής: Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες

Δεν υπάρχουν πολλά που μια γυναίκα μπορεί να κάνει διαφορετικά από έναν άνδρα, όταν πρόκειται για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Εάν οι αριθμοί σας είναι υψηλοί (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ή σάκχαρο του αίματος), θα πρέπει να εργαστείτε για να τα μειώσετε. Αυτό σημαίνει άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, αν καπνίζετε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει, επίσης.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής, που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και καρδιακή προσβολή, αν έχετε έναν πρωτεύοντα συγγενή (γονέα ή αδελφό), ο οποίος είχε υποστεί καρδιακή προσβολή σε νεαρή ηλικία. Ενας άνδρας, που είναι κάτω των 45 ετών και έχει υποστεί καρδιακή προσβολή θεωρείται νέος. Για τις γυναίκες, η αντίστοιχη ηλικία είναι τα 55 χρόνια.

Καρδιακή προσβολή: Μην αφήσετε τη νεότητα να σας ξεγελάσει

Οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές σε νεότερες γυναίκες, αλλά δεν είναι ανύπαρκτες. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσο και / ή καρδιακή προσβολή. Περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακή νόσο από ό,τι από καρκίνο του μαστού. Μία στις 2,4 γυναίκες θα πεθάνει από την ασθένεια αυτή, σε αντίθεση με μια στις 29 που θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.

Ρωτήστε το γιατρό σας για να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και για να δείτε αν κάνετε ό,τι μπορείτε για την καρδιά σας, όπως σωστή διατροφή και άσκηση.

Εάν έχετε συμπτώματα πιθανής καρδιακής προσβολής, όπως καούρα ή κάψιμο στο στήθος, δύσπνοια, ή ζάλη ή ασαφή πόνο κάπου στην άνω κοιλιακή χώρα, το βραχίονα, ή το λαιμό, ακόμα και αν δεν είστε σίγουρες, πηγαίνετε αμέσως στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Καλύτερα να πάτε άσκοπα, παρά να μην πάτε καθόλου και να υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να αποβεί μοιραίο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει