Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις καρδιακές παθήσεις

heart-attack

Αν έρθει η κουβέντα σε μια συζήτηση στις καρδιακές παθήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις που μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία της καρδιάς.

Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο, την μυοκαρδιοπάθεια, την αρρυθμία και την καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν αυτές οι διαταραχές στο σώμα και πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε.

heart-attack_1

Tι είναι η καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή είναι μια ξαφνική διακοπή της παροχής αίματος στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αγγείων που μεταφέρουν το αίμα στον καρδιακό μυ. Οταν η ροή του αίματος είναι αποκλεισμένη, ο καρδιακός μυς μπορεί να καταστραφεί πολύ γρήγορα και να πεθάνει. Οι θεραπείες έκτακτης ανάγκης έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων από καρδιακή προσβολή τα τελευταία χρόνια.

Heart attack

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Μια καρδιακή προσβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

* Πόνο ή πίεση στο στήθος

* Δυσφορία που εξαπλώνεται προς τα πίσω, το σαγόνι, το λαιμό ή το χέρι

* Ναυτία, δυσπεψία ή καούρα

* Αδυναμία, άγχος, ή δυσκολία στην αναπνοή

* Γρήγορους ή ακανόνιστους χτύπους της καρδιάς

woman-heart-attack

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε γυναίκες

Οι γυναίκες δεν αισθάνονται πάντα πόνο στο στήθος κατά την καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν καούρα, απώλεια όρεξης, κόπωση ή αδυναμία, βήχα και φτερουγίσματα στην καρδιά. Αυτά τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οσο περισσότερο αναβάλλετε την θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να υποστεί η καρδιά.

stef-art

Σημάδια της στεφανιαίας νόσου

Ενας πρόδρομος της καρδιακής προσβολής, η στεφανιαία νόσος ή CAD συμβαίνει όταν κολλώδης πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτό περιορίζει τις αρτηρίες, καθιστώντας πιο δύσκολο να ρέει μέσα σ’ αυτές το αίμα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν στεφανιαία νόσο μέχρι να υποστούν καρδιακή προσβολή. Αλλά υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, όπως ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος που προκαλείται από την περιορισμένη ροή αίματος. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως στηθάγχη.

plaque

Η καρδιακή προσβολή από «μέσα»

Η πλάκα που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες είναι σκληρή στο εξωτερικό και μαλακή και ευαίσθητη στο εσωτερικό. Μερικές φορές το σκληρό εξωτερικό περίβλημα παρουσιάζει ρωγμές. Οταν αυτό συμβεί, ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται γύρω από την πλάκα. Αν ο θρόμβος μπλοκάρει πλήρως την αρτηρία, διακόπτει την παροχή αίματος σε ένα τμήμα της καρδιάς, Χωρίς άμεση θεραπεία, το τμήμα του καρδιακού μυός μπορεί να υποστεί βλάβη ή να καταστραφεί.

asthenoforo_1

Μην περιμένετε να σιγουρευτείτε

Η καλύτερη στιγμή για τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής είναι να ενεργοποιηθείτε το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μην περιμένετε να σιγουρευτείτε, γιατί μέχρι τότε μπορεί το άτομο να υποστεί μόνιμη καρδιακή βλάβη ή ακόμα και θάνατο. Αν νομίζετε ότι κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή καλέστε άμεσα βοήθεια ή μεταφέρετέ τον στο νοσοκομείο. Αν είστε εσείς ο ίδιος που πιστεύετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μην οδηγήσετε μόνος σας στο νοσοκομείο.

defibrillator-2

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των θανάτων από καρδιακή νόσο, αλλά δεν είναι το ίδιο με την καρδιακή προσβολή. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς γίνεται άτακτο με αποτέλεσμα ο καρδιακός παλμός να γίνεται ανώμαλος και επικίνδυνα γρήγορος. Οι θάλαμοι άντλησης της καρδιάς μπορεί να τρέμουν αντί να αντλούν αίμα από το σώμα. Χωρίς συσκευή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR) και αποκατάσταση ενός τακτικού καρδιακού ρυθμού ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά.

heart

Αρρυθμία: Ασταθής καρδιά

Τα τακτικά ηλεκτρικά ερεθίσματα κάνουν την καρδιά να χτυπά. Αλλά μερικές φορές αυτά τα ερεθίσματα γίνονται ακανόνιστα. Η καρδιά μπορεί να αγωνίζεται, να επιβραδύνει ή να επιταχύνει. Οι αρρυθμίες είναι συχνά αβλαβείς διακυμάνσεις στο ρυθμό, που περνούν γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αρρυθμίας κάνουν την καρδιά λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση του αίματος. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν έχετε παρατηρήσει πως η καρδιά σας χτυπάει ασυνήθιστα.

hypertrophic_cardiomyopathy

Μυοκαρδιοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια νόσος που περιλαμβάνει αλλαγές στον καρδιακό μυ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να παρεμβαίνουν στην ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, ή μπορεί να οδηγήσουν σε μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η μυοκαρδιοπάθεια μερικές φορές σχετίζεται με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή παθήσεις καρδιακών βαλβίδων.

_heart_

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας σταματάει να λειτουργεί. Σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου η καρδιά μεγαλώνει για να κρατήσει περισσότερο αίμα, αντλεί γρηγορότερα για να αυξήσει την ποσότητα του αίματος που κινείται έξω απ’ αυτήν και τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν. Ο μυς της καρδιάς μπορεί επίσης να αποδυναμωθεί, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την παροχή αίματος. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας είναι αποτέλεσμα της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής προσβολής.

baby1

Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς

Μία συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι παρούσα από την στιγμή της γέννησης. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι μια διαρροή στην καρδιακή βαλβίδα, δυσμορφίες στα τοιχώματα που διαχωρίζουν τους θαλάμους της καρδιάς, ή άλλα καρδιακά προβλήματα. Τα ελαττώματα αυτά, ωστόσο, δεν ανακαλύπτονται παρά μόνο όταν το άτομο ενηλικιωθεί. Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Αλλοι έχουν ανάγκη από ιατρική ή χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα με συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και λοίμωξη της καρδιακής βαλβίδας, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

electrocardiogram

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στο δέρμα για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Η εξέταση αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ρυθμό της καρδιάς και τυχόν βλάβες στον καρδιακό μυ. Ενα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να διαγνώσει καρδιακή προσβολή και να αξιολογήσει ανωμαλίες όπως μια διευρυμένη καρδιά. Τα αποτελέσματα μπορούν να συγκριθούν με μελλοντικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, ώστε να παρακολουθήσετε τις αλλαγές στην κατάσταση της καρδιάς σας.

Τεστ κοπώσεως

Το τεστ κοπώσεως μετράει το στρες και πώς η καρδιά σας ανταποκρίνεται στην άσκηση. Στο τεστ κοπώσεως θα πρέπει να ανεβείτε σε ένα διάδρομο γυμναστικής ή ένα στατικό ποδήλατο και θα ασκηθείτε ενώ το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται. Την ίδια στιγμή το ηλεκτροκαρδιογράφημά σας, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να παρακολουθούνται, όσο η καρδιά σας θα δουλεύει πιο σκληρά. Οι γιατροί χρησιμοποιούν το τεστ κοπώσεως για να αξιολογηθεί κατά πόσον υπάρχει επαρκής ροή αίματος στον καρδιακό μυ.

Holter ρυθμού

Το Holter ρυθμού είναι μια φορητή συσκευή εγγραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ένα πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, μπορεί να σας ζητήσει να το φορέσετε για μία ή δύο ημέρες. Καταγράφει την συνεχή ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς μέρα και νύχτα σε σύγκριση με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Ο γιατρός πιθανώς θα σας ζητήσει να τηρήσετε ένα ημερολόγιο των δραστηριοτήτων σας και να σημειώσετε τα συμπτώματα και πότε αυτά συμβαίνουν.

ray

Ακτινογραφία θώρακος

Η ακτινογραφία θώρακος είναι η εικόνα της καρδιάς, των πνευμόνων και των οστών του στήθους που προβάλλεται με χρησιμοποίηση ενός πολύ μικρού ποσού ακτινοβολίας. Η ακτινογραφία θώρακος χρησιμοποιείται για να εξετάσει την καρδιά και τυχόν ανωμαλίες των πνευμόνων.

Υπερηχοκαρδιογράφημα

Ενα υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα (υπέρηχος) για να δημιουργήσει κινούμενες εικόνες της καρδιάς. Το τεστ μπορεί να αξιολογήσει τους θαλάμους και τις βαλβίδες της καρδιάς και πόσο καλά εργάζονται ο καρδιακός μυς και οι καρδιακές βαλβίδες. Είναι χρήσιμο για την διάγνωση και αξιολόγηση διαφόρων τύπων καρδιακών παθήσεων, καθώς επίσης και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.

cardiac-ct

Καρδιακή αξονική τομογραφία

Η καρδιακή αξονική τομογραφία, λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ενας υπολογιστής συγκεντρώνει τις εικόνες αυτές για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς. Μια καρδιακή αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναζητηθεί τυχόν συσσώρευση πλάκας ή ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, τυχόν προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας και άλλα είδη καρδιακών παθήσεων.

Cardiac-Cath

Καρδιακός καθετηριασμός

Ο καρδιακός καθετηριασμός βοηθάει στη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων καρδιακών παθήσεων. Ο γιατρός καθοδηγεί ένα στενό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας μέσω των αιμοφόρων αγγείων στο χέρι ή στο πόδι σας για να φτάσει στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μια χρωστική ουσία εγχύεται σε κάθε στεφανιαία αρτηρία ώστε να καταστεί εύκολο να γίνει ορατή με μια ακτινογραφία. Αυτή αποκαλύπτει την έκταση και τη σοβαρότητα τυχόν μπλοκαρισμάτων των αρτηριών. Θεραπείες όπως η αγγειοπλαστική ή η τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. heart4

Ζώντας με τις καρδιακές παθήσεις

Οι περισσότερες μορφές της καρδιακής νόσου είναι χρόνιες. Στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια για να επηρεάσουν την καθημερινή σας ζωή. Και σε πολλές περιπτώσεις η μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Αλλά αν η καρδιά αρχίζει να αδυνατίζει, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν δύσπνοια, κόπωση, πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια και στην κοιλιά. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή χειρουργική επέμβαση και σε ορισμένες περιπτώσεις με μια μεταμόσχευση καρδιάς.

Assorted pills

Φάρμακα

Τα φάρμακα παίζουν τεράστιο ρόλο στην θεραπεία της καρδιακής νόσου. Ορισμένα φάρμακα βοηθούν να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και να διατηρείται σταθερός ο καρδιακός ρυθμός. Σε κάποιους άλλους μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τον μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και την πήξη του αίματος. Για τους ασθενείς που έχουν ήδη κάποια καρδιακή βλάβη, υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν την ικανότητα άντλησης αίματος μιας τραυματισμένης καρδιάς.

angioplasty

Αγγειοπλαστική

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται για να ανοίξει μια φραγμένη αρτηρία της καρδιάς και για να βελτιώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό καθετήρα με ένα μπαλόνι στο άκρο, μέσα στην αρτηρία. Οταν το μπαλόνι φτάσει στην απόφραξη, είναι διογκωμένο, ανοίγει την αρτηρία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Ο γιατρός μπορεί επίσης να εισαγάγει ένα μικρό σωλήνα – πλέγμα που ονομάζεται stent για να βοηθήσει να παραμείνει η αρτηρία ανοιχτή μετά την αγγειοπλαστική.

operatingroom

Χειρουργική επέμβαση παράκαμψης (bypass)

Η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης είναι ένας άλλος τρόπος για τη βελτίωση της ροής του αίματος της καρδιάς. Δίνει στο αίμα ένα νέο μονοπάτι για να ρέει όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν στενέψει πολύ ή έχουν μπλοκαριστεί. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα αιμοφόρο αγγείο μετακινείται πρώτα από μια περιοχή του αίματος, όπως το στήθος, τα πόδια ή οι βραχίονες και συνδέεται με τη φραγμένη αρτηρία, επιτρέποντάς της να παρακάμψει το αποκλεισμένο τμήμα.

risk-heart

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από καρδιακές παθήσεις;

Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή απ’ ό,τι οι γυναίκες και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες είναι εκτός κινδύνου, αφού και σ’ αυτές οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων της καρδιάς έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα με την καρδιά τους.

running-woman

Παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν

Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο. Αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος, ή σωματικά αδρανής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν διαβήτη, ειδικά αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν ελέγχονται ικανοποιητικά. Συζητήστε με τον γιατρό σας τους κινδύνους και αναπτύξτε μια στρατηγική για τη διαχείρισή τους. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε την καρδιά σας.

smokinghealth

Κάπνισμα και  καρδιά

Εάν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε έναν μη καπνιστή. Και αν καπνίζουν και οι γύρω σας, ο κίνδυνος αυξάνεται με το παθητικό κάπνισμα. Ομως, ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα. Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο από το κόψιμο του καπνίσματος, ήδη ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

heart-life

Η ζωή μετά από την καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή δεν σημαίνει το τέλος για σας. Μπορείτε να ανακτήσετε την υγεία σας μετά από μια καρδιακή προσβολή. Με την αποφυγή των τσιγάρων, με την παρακολούθηση αυτών που τρώτε, με το να είστε όλο και πιο ενεργοί, μπορείτε να δώσετε νέα ώθηση στην καρδιά σας και τη γενικότερη υγεία σας. Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε πώς να κάνετε αυτές τις αλλαγές είναι να πάρετε μέρος σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Συμβουλευτείτε σχετικά το γιατρό σας.

life-after-heart

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Το «κλειδί» για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Αυτός περιλαμβάνει μια θρεπτική διατροφή, τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, το σταμάτημα του καπνίσματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του διαβήτη. Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο, όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να σάς βοηθήσουν στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών. Θα επωφεληθούν κι αυτοί πάρα πολύ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει