Συναισθηματικές αλλαγές στα κορίτσια κατά τη διάρκεια της εφηβείας

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής. Υπάρχουν ορισμένες συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, εκτός από τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Τη μια στιγμή αισθάνεστε ότι είστε στα σύννεφα και την άλλη στιγμή αναρωτιέστε γιατί υπάρχετε ακόμη. Υπάρχουν ορισμένες συναισθηματικές αλλαγές που περνάτε κατά τη διάρκεια της εφηβείας που είναι παρόμοιες με ό, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Βιώνετε ανάμεικτα συναισθήματα και  σκέψεις. Αισθάνεστε απογοητευμένες ή ευτυχείς. Ωστόσο, πέρα από αυτές τις μικρές αλλαγές, υπάρχουν μερικές ακόμη συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία.

1. Αλλαγές στη διάθεση

Οι αλλαγές στη διάθεση δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά επίσης και κατά την έμμηνο ρύση. Η διάθεσή μας είναι ένα πράγμα που ποτέ δεν θα παραμείνει σταθερό, τα συναισθήματά μας είναι ισχυρά και ευμετάβλητα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσής μας έχουμε περάσει μέσα από αυτές εναλλαγές της διάθεσης. Τη μια στιγμή θα είστε ευτυχείς και θα παίζετε  με την αδελφή σας και την άλλη στιγμή θα τσακώνεστε. Αυτό είναι ένα καθαρό παράδειγμα της εναλλαγής της διάθεσης, του οποίου δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία.

2. Ευαισθησία

Ποτέ δεν θα δείτε μικρά παιδιά να παίρνουν κάτι κατάκαρδα ή να αισθάνονται άσχημα για κάτι. Είναι επειδή τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα αθωότητα. Ωστόσο, όπως μεγαλώνετε και μπαίνετε στη φάση της εφηβείας έχετε την τάση να αισθάνεστε πιο ανασφαλείς ή ευαίσθητες στην κριτική, τα πειράγματα ή σχεδόν στα πάντα. Θα μπορούσατε, επίσης, να αισθάνεστε ευερέθιστες, να χάνετε την ψυχραιμία σας κατά καιρούς. Μπορεί να σκέφτεστε ακόμη ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει. Αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι, ειδικά όταν είστε με τους φίλους σας και την οικογένεια.

3. Αναζητώντας  ταυτότητα

Καθώς γίνεστε ενήλικες, μπορεί να αισθάνεστε πιο κοντά με τους φίλους σας παρά με μέλη της οικογένειάς σας. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι καλό. Ουσιαστικά αναζητάτε την ταυτότητά σας και αυτό σαν κάνει πιο υπεύθυνους. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε την ταυτότητά σας και τι σας κάνει μοναδικές σε σχέση με τους άλλους. Αυτή είναι μια στιγμή που νιώθετε ότι ενηλικιώνεστε που σημαίνει ότι θα πρέπει να σας δοθεί όλη η ελευθερία που χρειάζεστε. Και η ελευθερία είναι αυτό που θέλουμε από τη στιγμή που αισθανόμαστε ότι περιοριζόμαστε.

4. Πίεση από συνομηλίκους

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει από αυτή τη φάση και η πίεση από τους συνομηλίκους μπορεί να μας ωθήσει να κάνουμε πράγματα που κάνουν οι άλλοι χωρίς να σκεφτούμε αν πρέπει ή όχι. Ο τρόπος που ντύνεστε, που μιλάτε ή ακόμα που συμπεριφέρεστε, όλα εξαρτώνται από αυτό που βλέπετε γύρω. Πολύ συχνά έχετε ακούσει γονείς να αποδίδουν την κακή συμπεριφορά των παιδιών των στην πίεση από τους συνομηλίκους τους. Η πίεση που ασκείται γίνεται κάποια στιγμή πολύ άβολη και μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να δώσετε μάχη για να ταιριάξετε με τους συνομηλίκους σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ένα χάσμα ανάμεσα σε εσάς και τους γονείς σας.

5. Εντονα συναισθήματα

Πολλοί σκέφτονται πως ήμασταν ευτυχείς όταν ήμασταν παιδιά. Αυτή η εφηβεία ή η νεότητα φέρνει πολλές ευθύνες και συναισθήματα μαζί. Αισθάνεστε τα πάντα στα άκρα  και τα συναισθήματά σας να γίνονται όλο και πιο έντονα. Μπορεί να αισθανθείτε στενοχωρημένες για πράγματα που θα μπορούσατε υπό φυσιολογικές συνθήκες να αντιμετωπίσετε. Μπορεί να μην σας αρέσουν πράγματα που νωρίτερα κάνατε. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα έντονων συναισθημάτων που μπορεί να περάσετε κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

6. Αντικρουόμενες σκέψεις

Με την πίεση των συνομηλίκων στη μία πλευρά και την ευαισθησία από την άλλη, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας μεταξύ αντικρουόμενων σκέψεων για το τι να προτιμήσετε και τι να αφήσετε. Η εφηβεία είναι ένα στάδιο κατά το οποίο εισέρχεστε στην ενήλικη ζωή από αυτή του παιδιού. Θέλετε περισσότερη ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε υποστήριξη. Θέλετε να είστε ΕΣΕΙΣ και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις στις σκέψεις ανάμεσα σε εσάς και τους γονείς σας και μερικές φορές ανάμεσα σε εσάς και τους φίλους σας, επειδή αισθάνεστε ότι έχετε γίνει ανώτερη και ενήλικη.

Υπάρχουν πολλές άλλες αντικρουόμενες σκέψεις, καθώς και για το τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε; Να παίξετε με αυτή την αγαπημένη ροζ κούκλα ή να περάσετε λίγο χρόνο με τους φίλους σας; Μερικές φορές, έχετε κολλήσει μεταξύ αυτών των σκέψεων και επιδιώκετε σαφήνεια.

7. Ξεκινάτε να έχετε συνείδηση

Η συνείδηση είναι μια λέξη που ποτέ δεν είχε προκύψει όταν ήσασταν ένα μικρό κορίτσι. Ηρθε μαζί με το στάδιο της εφηβείας στη ζωή σας. Τώρα, όπως νομίζετε, έχετε  μεγαλώσει, και χρειάζεται να είστε περισσότερο συνειδητοποιημένες για το τι θα φορέσετε και τι θα κάνετε. Η έναρξη της εφηβείας μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Τα κορίτσια γίνονται πιο συνειδητοποιημένα, καθώς αναπτύσσουν και βιώνουν αυτή τη φάση της εφηβείας νωρίτερα από ό,τι τα αγόρια. Μπορούν, επίσης, να εξετάζουν τις διάφορες αλλαγές στο σώμα τους, όπως η ανάπτυξη των μαστών. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ αισθητές και είναι αυτές που τα κάνουν να αισθάνονται συνειδητοποιημένα για τον εαυτό τους.

8. Σεξουαλική έλξη και συναισθήματα

Ως μικρό κορίτσι μετά βίας γνωρίζετε για αυτές τις έλξεις και τα συναισθήματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εφηβεία θα αρχίσετε να αισθάνεστε τέτοια πράγματα. Μπορείτε να έλκεστε από τα πράγματα ή ακόμη και να χαμογελάτε κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής σκηνής σε ταινία. Μπορεί να αρχίσετε να είστε περίεργες για το σεξ και τα πράγματα που σχετίζονται με αυτό. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι της ωριμότητας. Με την έναρξη της εφηβείας, είναι φυσιολογικό να υπάρχει σεξουαλική έλξη για το αντίθετο φύλο.

9. Αίσθημα αβεβαιότητας

Η εφηβεία φέρνει μαζί της το αίσθημα της αβεβαιότητας. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε αβεβαιότητα για πράγματα που δεν είναι γνωστά σε σας: Να αρχίσετε να σκέφτεστε σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες, την καριέρα, τη ζωή και άλλα πράγματα. Ακόμη και οι άνθρωποι αρχίζουν να περιμένουν τα πράγματα από σας, σας θέλουν για είστε πιο υπεύθυνες. Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει στην εφηβεία μας αυτή την κοινή φράση:  «Να συμπεριφέρεσαι σωστά, δεν είσαι πλέον ένα μικρό κορίτσι τώρα».  Τελικά θα μεγαλώσετε και θα γίνετε πιο σίγουρες για τον εαυτό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει