Συνεχίζουν τις απεργίες οι φαρμακοποιοί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έως και την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου που αφορά τον κλάδο τους και την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή αποφάσισαν στη συνεδρίασή τους oι φαρμακοποιοί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα διοργανώσει την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσει την αντίθεσή του στα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίασή του ο ΠΦΣ αποφάσισε τα εξής:

1. Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων:

* Αποδεχόμαστε τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς  να είναι μεταβιβάσιμο.

* Δεν αποδεχόμαστε την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή  άλλων καταστημάτων.

* Δεν αποδεχόμαστε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων.

* Επιθυμούμε την θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους.

* Διεκδικούμε την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς.

2. Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

Υιοθετούμε την λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.

3. Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)

Η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

4. Ζητούμε την αναθεώρηση του καταλόγου συμπληρωμάτων διατροφής με κριτήριο την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Συνεχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας.

Την ημέρα ψήφισης του Ν/Σ (θα ανακοινωθεί), ο ΠΦΣ σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει την συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα καταστροφής των φαρμακείων και την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού.

Γεωργιάδης: Υπερβολικές οι απεργίες

Στο μεταξύ, ο Αδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά υπερβολικές τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία, ενώ τους καλεί να την ξανασκεφτούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας έχουν ως εξής: «Το υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έκανε μια επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακεία, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και τις δουλειές των φαρμακοποιών για το μέλλον. Η Τρόικα έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του υπουργείου Υγείας και η συμφωνία η οποία έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζει την πολιτική μας βούληση. Παρά ταύτα οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει και κάποια επιπλέον ζητήματα που αφορούν κλαδικά τους αιτήματα. Εμείς με πνεύμα καλής συνεννόησης συνεχίζουμε λοιπόν τη διαπραγμάτευση για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά πετύχαμε. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τους Eλληνες φαρμακοποιούς ότι η Κυβέρνηση ασφαλώς και ανησυχεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του κλάδου τους αλλά με γνώμονα πάντα και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Γιατί η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας μερίδας αυτών. Η τελική συμφωνία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι σταθμισμένη έτσι, ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα αμφοτέρων. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα των φαρμακοποιών και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι αυτή η απεργία, όπως έχει εξαγγελθεί και μετά από τα όσα επιτύχαμε σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, είναι υπερβολική και θα καλούσα τους φαρμακοποιούς να την ξανασκεφτούν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει