Σπέρμα: To μπέικον βλάπτει, το ψάρι ωφελεί

Η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά του στη συμμετοχή της σύλληψης. Τώρα η επιστήμη έρχεται να υποστηρίξει πως σημαντικό ρόλο παίζουν οι τροφές που τρώει.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με την φτωχότερη ποιότητα σπέρματος και τα ψάρια συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας σπέρματος.

Η Myriam Afeiche, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα από 156 άνδρες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και τους έδωσαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Πώς πρέπει να είναι το σπέρμα για να θεωρείται υψηλής ποιότητας; Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τέσσερις βασικές παραμέτρους:

Η συγκέντρωση του σπέρματος ήταν μία απ’ αυτές. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μια δεύτερη. Το σχήμα του σπέρματος η τρίτη και ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων (που είναι η συγκέντρωση πολλαπλασιασμένη με τον όγκο) η τέταρτη.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν μεμονωμένα είδη επεξεργασμένου κρέατος, επομένως αυτή η μελέτη δεν μπορεί να πει αν το μπέικον εμποδίζει την ανάπτυξη του σπέρματος περισσότερο ή λιγότερο από το χάμπουργκερ. Αλλά η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος φαίνεται πως σχετίζεται με το χαμηλότερο απ’ αυτό που θεωρείται μορφολογικά «φυσιολογικό» σχήμα του σπέρματος.

Οσον αφορά τα ψάρια, η έρευνα έδειξε πως οι άνδρες που έτρωγαν πιο σκούρα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος είχαν υψηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Περισσότερο λευκό κρέας ψαριού όπως ο μπακαλιάρος και η ιππόγλωσσα συνδέθηκαν με πιο κανονικό σχήμα σπέρματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τη σχέση των τροφών με την ποιότητα του σπέρματος και όχι τις αιτίες. Δεν είναι σαφές αν το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί πραγματικά τις αλλαγές στο σπέρμα, ή με ποιον ακριβώς τρόπο το κάνει. Είναι δυνατόν άνδρες που τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα να ακολουθούν γενικότερα πιο ανθυγιεινή διατροφή και αυτή να επηρεάζει και την ποιότητα του σπέρματός τους. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριών και τη σχέση τους με το σπέρμα. Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να πουν για ποιο λόγο τα ψάρια μπορούν να κάνουν καλό στους μικρούς «κολυμβητές» (σπερματοζωάρια), παρά μόνο ότι βρήκαν σύνδεση της κατανάλωσης των ψαριών με την καλή ποιότητα του σπέρματος.

Η Afeiche και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ούτε η συνολική πρόσληψη λίπους, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και του ζωικού λίπους δεν μπορεί να εξηγήσει αυτές τις συνδέσεις.

«Στο παρελθόν είχαμε βρει σε ανάλογη μελέτη ότι τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονταν με χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων και συγκέντρωση του σπέρματος», τόνισε.

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό περιοδικό σχετικό με τη διατροφή είχε διαπιστωθεί σε ένα δείγμα 701 Δανών η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους συνδέθηκε με χαμηλή συγκέντρωση του σπέρματος και χαμηλό συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

«Εάν η τροποποίηση της διατροφής, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο ενισχύσει την ποιότητα του σπέρματός του, αυτό θα ήταν μια εύκολη παρέμβαση για πολλά ζευγάρια που έχουν πρόβλημα να συλλάβουν. Αλλά θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της πιθανότητας σύλληψης. Αυτά τα δύο συνδέονται, βέβαια, αλλά μην ξεχνάμε πως για τη σύλληψη χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο», λέει η Afeiche, που διευκρινίζει, πάντως, πως δεν είναι έτοιμη να προβεί σε διατροφικές συστάσεις που βασίζονται στη συγκεκριμένη έρευνα.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι ερευνητές να μελετήσουν μια μεγαλύτερη ομάδα των ανδρών από μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ώστε να γίνουν γενικότερες διαπιστώσεις για ό,τι αφορά το σπέρμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει