Σπονδυλική στένωση: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Σπονδυλική στένωση είναι η στένωση των χώρων στη σπονδυλική στήλη (ραχοκοκαλιά) η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Περίπου το 75% των περιπτώσεων συμβαίνει στο κάτω μέρος της πλάτης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η στένωση της σπονδυλικής στήλης συμπιέζει τη ρίζα του νεύρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά μήκος του πίσω μέρους του ποδιού.

Τι προκαλεί σπονδυλική στένωση;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την σπονδυλική στένωση, συμπεριλαμβανομένων:

Γήρανση: Με την ηλικία, οι σύνδεσμοι (σκληρός συνδετικός ιστός μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης) του σώματος μπορεί να πυκνώσουν. Μικρά εξογκώματα μπορεί να αναπτυχθούν στα οστά και στον σπονδυλικό σωλήνα. Οι δίσκοι που απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να αρχίσουν να επιδεινώνονται. Οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (επίπεδες επιφάνειες σε κάθε σπόνδυλο που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη) μπορεί επίσης να αρχίσουν να καταστρέφονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σπονδυλική στένωση.

Αρθρίτιδα: Δύο μορφές αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη που είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κληρονομικότητα: Εάν το νωτιαίο κανάλι είναι πολύ μικρό κατά τη γέννηση, τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να εμφανιστούν σε ένα σχετικά νεαρό άτομο. Διαρθρωτικές παραμορφώσεις των εμπλεκόμενων σπονδύλων μπορεί να προκαλέσουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, ή σπονδυλολίσθηση: Όταν ένας σπόνδυλος γλιστράει προς έναν άλλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σπονδυλική στένωση.

Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης: Ανώμαλες αυξήσεις του μαλακού ιστού μπορεί να επηρεάσουν τον σπονδυλικό σωλήνα άμεσα προκαλώντας φλεγμονή ή αναπτύσσοντας ιστό μέσα στο νωτιαίο κανάλι. Η ανάπτυξη του ιστού μπορεί να οδηγήσει σε επαναρρόφηση οστού (οστική απώλεια λόγω της υπερδραστηριότητας ορισμένων κυττάρων των οστών) ή μετατόπιση του οστού και τελική κατάρρευση του πλαισίου στήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Τραύμα: Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί μπορούν είτε να εξαρθρώσουν τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο σωλήνα, είτε να προκαλέσουν «έκρηξη» καταγμάτων, που παράγουν θραύσματα οστών που διεισδύουν στο κανάλι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο χαμηλά στην πλάτη, καθώς και πόνο στα πόδια. Η στένωση μπορεί να «χτυπήσει» τα νεύρα που ελέγχουν μυϊκή δύναμη και αίσθηση στα πόδια. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Συχνές πτώσεις, αδεξιότητα
• Πόνο και δυσκολία κατά τη βάδιση
• Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ζεστή ή κρύα αίσθηση στα πόδια

stenosis1

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή τα συμπτώματά της είναι ίδια και με αυτά άλλων συνθηκών. Συχνά, ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιστορικό προβλημάτων στην πλάτη αναπτύσσουν σπονδυλική στένωση ή οποιοδήποτε πρόσφατο τραυματισμό. Πολλές φορές τα ασυνήθιστα συμπτώματα των ποδιών είναι μια ένδειξη για την παρουσία της σπονδυλικής στένωσης.

Αν απλές θεραπείες, όπως οι αλλαγές της στάσης ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν απαλλάσσουν από το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστούν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να καθοριστεί η αιτία των προβλημάτων. Μπορεί να ζητηθεί MRI (μαγνητική τομογραφία εικόνας) ή CT (αξονική τομογραφία). Μία μυελογραφία (μια ακτινογραφία λαμβάνεται αφού εγχυθεί μια ουσία εντός της σπονδυλικής στήλης) μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να προσφέρουν λεπτομέρειες για τα οστά και τους ιστούς και να βοηθήσουν με τη διάγνωση.

stenosi3

Πώς θεραπεύεται η σπονδυλική στένωση

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην στάση του σώματος: Άτομα με σπονδυλική στένωση μπορεί να διαπιστώσουν ότι το λύγισμα της σπονδυλικής στήλης με κλίση προς τα εμπρός κατά το περπάτημα ανακουφίζει από αυτά τα συμπτώματα. Αν είναι κάποιος ξαπλωμένος με τα γόνατα προς το στήθος, μπορεί επίσης να αισθανθεί κάποια ανακούφιση. Οι θέσεις αυτές διευρύνουν τον διαθέσιμο χώρο για τα νεύρα και μπορεί να κάνουν ευκολότερο για τους ανθρώπους που πάσχουν από σπονδυλική στένωση να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους.

Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίεση στα νεύρα προκαλείται από φλεγμονή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ξεκούραση: Η ξεκούραση που ακολουθείται από μια ήπια δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει. Η αερόβια δραστηριότητα όπως η ποδηλασία είναι κάτι που συνιστάται συχνά.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν άλλες θεραπείες δεν απαλύνουν τον πόνο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή που θα ανακουφίσει την πίεση στα νεύρα που επηρεάζονται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει