Σταθείτε όρθιοι αν θέλετε να χάσετε θερμίδες

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν ένα σωρό δίαιτες και προγράμματα άσκησης που υπόσχονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και πόντους, αλλά δεν λειτουργούν όλα για όλους.

Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορείτε να κάψετε θερμίδες χωρίς καμία δίαιτα ή πρόγραμμα γυμναστικής, απλά και μόνο με το να σταθείτε όρθιοι;

Κι όμως γίνεται!

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Τσέστερ διαπιστώθηκε ότι αν κάποιος στέκεται όρθιος για τρεις ώρες κάθε μέρα μπορεί να κάμψει ένα σημαντικό ποσό θερμίδων.

Πιο συγκεκριμένα, μια ώρα διαρκούς ορθοστασίας μπορεί να κάψει μέχρι και 50 θερμίδες. Και μπορεί οι 50 θερμίδες να σας φαίνονται λίγες, αλλά αρκεί να σκεφτείτε πως στη διάρκεια ενός έτους, με περίπου μιάμιση ώρα ορθοστασίας, μπορείτε να κάψετε με τον τρόπο αυτό μέχρι και 30.000 θερμίδες, αριθμός που ισοδυναμεί με 8 κιλά λίπους.

Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη ζήτησαν από τους εθελοντές να σταθούν όρθιοι τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε ημέρα της εβδομάδες. Οι εθελοντές φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα για να παρακολουθείται ο καρδιακός τους ρυθμός και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι ερευνητές έκαναν σύγκριση ανάμεσα στις ημέρες που οι εθελοντές στέκονταν όρθιοι και τις αντίστοιχες ημέρες που τους ζήτησαν να καθίσουν και βρήκαν ότι οι ρυθμοί της καρδιάς τους ήταν υψηλότεροι όταν τους ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι για τρεις και πλέον ώρες.

Η όρθια στάση τους ανέβασε τους καρδιακούς τους ρυθμούς με επιπλέον 10 παλμούς ανά λεπτό, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ήταν σε θέση να επιστρέψουν πιο γρήγορα στα κανονικά επίπεδα μετά το φαγητό.

Αν λοιπόν όταν στέκεστε όρθιοι καίτε περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν κάθεστε, ίσως ήρθε η ώρα να σηκωθείτε επιτέλους από εκείνον τον καναπέ! Σηκωθείτε για να παρακολουθήσετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα. ΄Η σηκωθείτε από το γραφείο σας ή από τον υπολογιστή στο σπίτι σας.

Πολλές cool εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του Facebook και της Google έχουν δημιουργήσει όρθιες θέσεις εργασίας για τους υπαλλήλους τους. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, ανέφεραν πως οι υπάλληλοί τους που εργάζονταν όρθιοι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας από εκείνους που κάθονταν.

Η απώλεια βάρους είναι ο ευγενής στόχος, αλλά δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα όταν στέκεστε όρθιοι. Μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι εκείνοι που κάθονταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Εμπρός, λοιπόν, σηκωθείτε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει