Γλυκόριζα: Στην υπηρεσία του πεπτικού συστήματος

Η γλυκόριζα (glycyrrhiza glabra) είναι ένα φυτό που απαντάται κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ασία και είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι από την χρήση του ως αρωματική ύλη σε τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Ωστόσο, η ρίζα του χρησιμοποιείται ως φάρμακο κυρίως για το πεπτικό σύστημα. Εχει βρεθεί πως η ρίζα του συγκεκριμένου φυτού ανακουφίζει το έλκος του στομάχου, το αίσθημα καούρας, τους κολικούς και τη συχνή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου (χρόνια γαστρίτιδα).

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την γλυκόριζα επίσης για τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, το βήχα και λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς. Η γλυκόριζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την απώλεια βάρους, ωστόσο κάποιες φορές κάνει κατακράτηση υγρών, γεγονός που αντισταθμίζει τα οφέλη από την απώλεια βάρους.

Ερευνες έχουν αποδείξει πως ένας συνδυασμός γλυκόριζας και παιώνιας μπορεί να μειώσει τις μυϊκές κράμπες σε άτομα με ηπατική νόσο (κίρρωση του ήπατος) ή σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια (αιμοκάθαρση).

Είναι επίσης αποτελεσματική στην ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την αρθρίτιδα, τον λύκο του αίματος, τις λοιμώξεις, την υπογονιμότητα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τον καρκίνο του προστάτη.

Η ρίζα της είναι διαθέσιμη αποξηραμένη, σε μορφή σκόνης, σε κάψουλες, ταμπλέτες και υγρά εκχυλίσματα. Μία ενέσιμη μορφή της έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της ηπατίτιδας C.

Επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες

Σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση άλατος και νερού και χαμηλά επίπεδα καλίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Η ασφάλεια της χρήσης της γλυκόριζας ως συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερο από 4 έως 6 εβδομάδες, δεν έχει μελετηθεί, ενώ αν ληφθεί σε συνδυασμό με διουρητικά, κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα του καλίου στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιμία. Τα άτομα με καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά σχετικά με τη χρήση της γλυκόριζας. Επίσης, σε μεγάλες ποσότητες η γλυκόριζα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν γλυκόριζα ως συμπλήρωμα ή να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει