Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Η θανατηφόρα μορφή του στρεπτόκοκκου, που ονομάζεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος iGAS, οδήγησε στο θάνατο 12 ενήλικες και 10 παιδιά, ενώ νόσησαν συνολικά 89 άνθρωποι στην Ελλάδα εντός του 2023.

Είναι τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία δημοσιοποίησε στο πλαίσιο παράθεσης συγκεντρωτικών στοιχείων για την επιδημιολογική εξέλιξη των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Ο ΕΟΔΥ άρχισε να καταγράφει για πρώτη φορά το συγκεκριμένο νόσημα από τις αρχές του 2023 κι αυτό μετά τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων iGAS, την οποία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποδίδει στο ανοσιακό «δάνειο» της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει σχετικά: «Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS».

Τα σημάδια που πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» στους γονείς

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.  Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Οι γονείς που βλέπουν ένα παιδί το οποίο έχει μεν υψηλό πυρετό, αλλά έχει καλή διάθεση όταν πέφτει ο πυρετός, έχει ενδιαφέρον για το περιβάλλον του, θέλει να παίξει, τρώει και πίνει έστω και λίγο και έχει καλό χρώμα δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Αντίθετα, αν το παιδί ξεκίνησε να κάνει πυρετό και στο δεύτερο 24ωρο κάνει και εμέτους, αν σταμάτησε να τρώει, δεν έχει καλό χρώμα και δεν έχει καλή διάθεση, εκεί ο γονιός δεν θα πρέπει να περιμένει να περάσει ένα τριήμερο. Θα πρέπει να ζητήσει άμεσα εκτίμηση από γιατρό.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στο χρώμα του παιδιού. ένα παιδί που θα ξεκινήσει σηψαιμία έχει μια περίεργη ωχρότητα».

Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Για να μην υπάρχουν εσφαλμένες διαγνώσεις, θα πρέπει οι γονείς να μην κάνουν μόνοι τους στο παιδί strep test, το οποίο έχουν αγοράσει προηγουμένως από φαρμακείο.

Κι αυτό γιατί πρέπει να ληφθεί δείγμα πίσω από το φάρυγγα και πίσω από τις αμυγδαλές, και τα παιδάκια δεν συνεργάζονται εύκολα, με αποτέλεσμα οι γονείς να νομίζουν ότι κάνουν τεστ και αυτό να φαίνεται αρνητικό, ενώ είναι ψευδώς αρνητικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει