Σχέση μεταξύ λοίμωξης στα νεφρά και πόνου στην πλάτη

Μια νεφρική λοίμωξη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά από την ουρήθρα ή την κύστη και ταξιδεύει μέχρι τους νεφρούς.Η λοίμωξη των νεφρών και ο πόνος στην πλάτη κάποιες φορές σχετίζονται.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από νεφρά. Μια λοίμωξη των νεφρών είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή και θεραπεία.

Πολλές φορές μια νεφρική λοίμωξη και ένας πόνος στην πλάτη συμβαίνουν ταυτόχρονα, ειδικά αν ο πόνος είναι στο κάτω μέρος της πλάτης, εκεί όπου βρίσκονται οι νεφροί. Ο πόνος μπορεί να μην περιορίζεται σ’ αυτό το σημείο, αλλά να ακτινοβολεί και σε άλλες περιοχές της πλάτης. Αν μια ήπια πίεση στην περιοχή πάνω από τα νεφρά επιδεινώνει τον πόνο, τότε αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι λοίμωξης των νεφρών. Αλλα συμπτώματα μιας λοίμωξης στα νεφρά περιλαμβάνουν πυρετό και κοιλιακό άλγος.

Μια λοίμωξη των νεφρών μπορεί επίσης να επηρεάσει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας συχνή ούρηση ή έντονη ανάγκη για ούρηση, πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης και αίμα ή πύον στα ούρα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια νεφρική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα νεφρά. Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα, επομένως μια βακτηριακή λοίμωξη στα νεφρά μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η θεραπεία για μια λοίμωξη των νεφρών με πόνο στην πλάτη γίνεται συνήθως με αντιβιοτικά. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Στο νοσοκομείο, ο ασθενής θα λάβει ενδοφλέβια αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Η θερμότητα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη που προέρχεται από μια νεφρική λοίμωξη. Η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων των νεφρών, επειδή όσο περισσότερο νερό διέλθει από το σώμα, τόσο περισσότερο μπορεί να βοηθήσει να ξεπλυθούν τα βακτήρια, περνώντας από την ουρήθρα.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν μια νεφρική λοίμωξη και πόνο στην πλάτη, επειδή η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του άνδρα, γεγονός που διευκολύνει τα βακτήρια να ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη και στους νεφρούς. Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικών λοιμώξεων. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρικών λοιμώξεων.

Παρόλο που μια λοίμωξη των νεφρών και ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σχετίζονται, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να έχει και πολλές άλλες αιτίες. Τα στελέχη των μυών που εργάζονται υπερβολικά, όπως για παράδειγμα σε δραστηριότητες σαν την ανύψωση βαρών, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, ωστόσο αυτός ο πόνος περνάει μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Προβλήματα με διογκωμένους δίσκους που ασκούν πίεση σε κάποιο νεύρο, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει