Σχέση υποθυρεοειδισμού και αυξημένης ευαισθησίας στο κρύο

Οι μειωμένες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες συχνά σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς και πιο συγκεκριμένα με τον υποθυρεοειδισμό.

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο σημαίνει πως κάποιος αισθάνεται τις χαμηλές θερμοκρασίες πιο χαμηλές από ό,τι τις αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Οταν συμβαίνει αυτό ο πάσχων αισθάνεται πως κρυώνει πολύ όταν όλοι οι άλλοι αισθάνονται ένα σχετικό κρύο ή μια φυσιολογική θερμοκρασία.

Δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός των θυρεοειδικών ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα είναι να διασφαλιστεί ότι ο μεταβολισμός λειτουργεί κανονικά, τα άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή (που είτε δεν είναι καθόλου ρυθμισμένος είτε δεν είναι ρυθμισμένος σωστά) έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με αργό μεταβολισμό, όπως η δυσανεξία στο κρύο.

Ο θυρεοειδής αδένας πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή να παράγει τη σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών για να καίει θερμίδες στο σώμα, προκειμένου να δημιουργεί θερμότητα και να προμηθεύσει με «καύσιμα» τον μεταβολισμό. Η δημιουργία θερμότητας και καυσίμων είναι προφανέστατα πολύ σημαντική ιδιαίτερα για τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ενέργειας.

Η θερμοκρασία του σώματός μας ρυθμίζεται από διάφορα πράγματα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε στον υποθάλαμο, που βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Ο υποθάλαμος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή την παραγωγή θερμότητας και τη μείωση του ψύχους.

Και αυτό το κάνει επικοινωνώντας με την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της δίνει εντολή στον θυρεοειδή αδένα, να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που παράγει, οι οποίες διαχειρίζονται τον μεταβολισμό μας. Οι δύο κύριες ορμόνες που παράγει/χρησιμοποιεί είναι οι Τ3 και Τ4 που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η δυσανεξία στο κρύο αυξάνει τις ανάγκες του σώματος για περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες, γεγονός που κάνει τον πάσχοντα από υποθυρεοειδισμό να αισθάνεται ακόμα πιο έντονα τα συμπτώματα της κατάστασής του όταν εκτίθεται στο κρύο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει άνοδο των επιπέδων της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) και αντίστοιχα πτώση των επιπέδων Τ3 και Τ4.

Εάν αισθάνεστε συχνά ότι κρυώνετε περισσότερο από τους άλλους γύρω σας, θα πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδή σας. Η δυσανεξία στο κρύο δεν είναι ασθένεια, είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης, όπως ένας μη ρυθμισμένος υπολειτουργικός θυρεοειδής.

Τα άτομα με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να παράγουν περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες για να παράγουν περισσότερη θερμότητα, όταν την χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Εκείνοι που βασίζονται σε ημερήσιο φάρμακο θυρεοειδούς δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Ετσι, κάποιοι ασθενείς με θυρεοειδή θα πρέπει να αυξήσουν ελαφρώς τη δόση τους στους ψυχρότερους μήνες του έτους. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες είναι μια κατάσταση αγχώδης για το σώμα του καθενός, πόσω μάλλον για εκείνους που έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει