Σχολεία: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Ποιοι μαθητές εξαιρούνται

Τα σχολεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως θα λειτουργήσουν με έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Η χρήση της μάσκας όμως δεν θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, ενώ θα υπάρχουν και κάποιοι μαθητές που θα εξαιρούνται από τη χρήση της.

Πιο συγκεκριμένα:

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

Σε εξωτερικούς χώρους, μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου εισηγήθηκε να εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τον κοροναϊό οι μαθητές με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα.

Ωστόσο, η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία συμμετέχει και στην Επιτροπή για την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, προτείνει αντί της μάσκας τη χρήση διαφανούς ολοπρόσωπης προστατευτικής προσωπίδας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση.

Όπως αναφέρει η κυρία Παπαευαγγέλου, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της άθλησης η χρήση μάσκας δεν συστήνεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει