Συμφωνία Pfizer/BioNTech με την ΕΕ για ακόμη 200 εκατομμύρια εμβόλια

Σε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, αυξάνοντας τον συνολικό εφοδιασμό της ΕΕ σε 500 εκατομμύρια δόσεις.

Βάσει της νέας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Κομισιόν με τις Pfizer / BioNTech, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να παραγγείλλει άλλες 200 εκατ. δόσεις.

Η νέα συμφωνία έρχεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, να συμπληρώσει το συμβόλαιο που συνήφθη με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό και τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας το 2020 για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τα 27 κράτη μέλη.

Τα 200 εκατ. δόσεις θα παραδοθούν φέτος στην ΕΕ και τα 75 εκατ. εξ’ αυτών το δεύτερο τρίμηνο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους είναι πλέον στα 500 εκατ. και πιθανώς να φθάσει στα 600 βάσει της οψιόν που προβλέπεται στη νέα συμφωνία.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι το συντομότερο δυνατό στην προσπάθεια να νικηθεί ο ιός αυτός και να ελεγχθεί η παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε ακάματα για να υποστηρίξουμε την επέκταση των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο επεκτείνοντας τις δυνατότητες παραγωγής», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Η ευρεία πρόσβαση σε λίαν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια είναι καίριας σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας. Λάβαμε πρόσθετα μέτρα για την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας στα δύο δισ. δόσεις το 2021», είπε ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

«Θα ξεκινήσουμε αυτόν τον μήνα την παραγωγή στη μονάδα μας στο Μάρμπουργκ και ενισχύσαμε το δίκτυο παραγωγής μας με πρόσθετους εταίρους. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε σε συνεργασία με κυβερνήσεις, Αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα πώς θα ανταποκριθούμε σε ακόμη υψηλότερες μελλοντικές απαιτήσεις για τα εμβόλιά μας», πρόσθεσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει