Συμβουλές ασφαλείας για τα καλοκαιρινά φαγητά

Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, ο ενθουσιασμός μας για ένα πικ νικ ή για ένα μπάρμπεκιου με καλή παρέα ολοένα και μεγαλώνει. Δυστυχώς, το ίδιο κάνουν και οι περιπτώσεις ασθενειών από τα τρόφιμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πώς να κρατήσουν δροσερή τη σαλάτα τους. Ας δούμε όμως τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζουμε για να προγραμματίσουμε με ασφάλεια τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις αλλά και τις συγκεντρώσεις με φίλους για φαγητό.

Ελέγξτε το μετεωρολογικό δελτίο. Γνωρίζετε ότι τα ευαίσθητα τρόφιμα πρέπει να μπουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Γνωρίζετε όμως ότι οι δύο ώρες πέφτουν στη 1 ώρα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου; Οπότε πρέπει να σερβίρετε και να επιστρέφετε τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Να προσέχετε την καθαριότητα. Εάν στο μέρος που κάνετε πικ νικ δεν έχει τρεχούμενο νερό, φέρτε απαραίτητα μαζί σας όχι μόνο για να πιείτε, αλλά και για να απολυμάνετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες. Πλύνετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία των τροφίμων, ή αν πρόκειται να ψήσετε στη σχάρα, φροντίστε να τα πλύνετε και αφού πιάσετε τα ωμά κρέατα.

Φροντίστε για την ψύξη. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό ψυγείο εκδρομής ή ένα μεμονωμένο δοχείο με πάγο, παγοκύστες ή μερικώς κατεψυγμένα είδη για να κρατήσετε τη θερμοκρασία των τροφίμων στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα.

Πακετάρετε έξυπνα. Τηρήστε χωριστούς ψύκτες για τρόφιμα και ποτά. Οι πιθανότητες οι άνθρωποι να ανοιγοκλείνουν το χώρο για να πάρουν ποτά είναι μεγάλες κι αυτό σημαίνει ότι ο αέρας θα διαφύγει και αυτό μπορεί να βλάψει τα τρόφιμα. Για να κρατήσετε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κρύα, βάλτε τα στον ψύκτη και μην τον ανοίξετε μέχρι να τα μαγειρέψετε. Πακετάρετε το κρέας σε πλαστικό και βάλτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου για να αποτρέψετε την πιθανότητα να διαρρεύσουν τα υγρά του προς τα άλλα τρόφιμα. Πάρτε μαζί σας δύο πιατέλες, μία για το ωμό και μία για το μαγειρεμένο κρέας.

Χρησιμοποιήστε αν είναι δυνατόν ένα θερμόμετρο. Μην βασίζεστε στο χρώμα του κρέατος για να κρίνετε αν είναι μαγειρεμένο αρκετά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να ελέγξετε τη θερμοκρασία.

Οι ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες είναι:

74° C για κάθε τύπο των πουλερικών

 71° C για κιμά

 63° C για στερεά τεμάχια, όπως μπριζόλες, κρέας ή ψάρι

Τηρήστε τα παραπάνω και απολαύστε τον ζεστό καιρό χωρίς «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των τροφίμων σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει