Συνένζυμο Q10: Ο προστάτης της καρδιάς

Το συνένζυμο Q10 είναι μια κινόνη, η οποία είναι μια ουσία που βοηθά στην παροχή ενέργειας για τα κύτταρα σε όλoυς τους οργανισμούς που αναπνέουν με οξυγόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχικά το συνένζυμο Q10 το 1957, και το ονόμασαν πρώτα ουμπικινόνη, επειδή ήταν μια κινόνη που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος (το πρόθεμα UBI σημαίνει παντού). Αργότερα μελέτες έδειξαν ότι η ουμπικινόνη δρα ως συνένζυμο στο σώμα, χωρίς την οποία τα τρία ένζυμα που παρέχουν ενέργεια στο σώμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Το συνένζυμο Q10 (ή CoQ10) βοηθά στην χορήγηση ηλεκτρικών φορτίων στα μιτοχόνδρια, ή τους τόπους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος των κυττάρων, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν ενέργεια, δηλαδή, να διατηρούνται στη ζωή. Η καρδιά περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα των μιτοχονδρίων από κάθε μυ στο σώμα, έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το CoQ10 έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου. Στην Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ισραήλ, και τον Καναδά, το CoQ10 αντιμετωπίζεται ως μια ιατρική συνταγή και συνταγογραφείται ευρέως από τους γιατρούς για τη θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CoQ10 θεωρείται ένα φυσικό συμπλήρωμα και είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή γιατρού.

Το CoQ10 βοηθά στη θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου, βελτιώνοντας την κυκλοφορία σε όλο το σώμα, και βοηθώντας τα μιτοχόνδρια να παράγουν πιο αποτελεσματικά λίπος και χοληστερόλη. Αυξάνει την ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά και αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 αποτρέπει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από το να συσσωρεύονται μαζί για να σχηματίζουν θρόμβους αίματος, και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το CoQ10 δεν είναι μόνο καλό για την καρδιά. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 30 χρόνων, τα επίπεδα CoQ10 αρχίζουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 30, αφήνοντας το σώμα πιο ευάλωτο στη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα CoQ10 μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, και να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος. Το CoQ10 είναι ένα συστατικό σε πολλές κρέμες περιποίησης της επιδερμίδας που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση. Το CoQ10 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλες τοπικές θεραπείες βιταμίνης επειδή είναι ένα μικρό μόριο που μπορεί σχετικά εύκολα να διεισδύει στα κύτταρα του δέρματος.

Ερευνα έχει δείξει ότι το CoQ10 βελτιώνει επίσης την ανοσία, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Επειδή το CoQ10 βελτιώνει την λειτουργία των μιτοχόνδριων, πιστεύεται ότι συμβάλλει στη βελτίωση της αθλητικής αντοχής και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σε ηλικιωμένους και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως χρόνια κόπωση και απλή υπερκόπωση.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, τα οργανικά (βιολογικά) κρέατα και τα έλαια των λαχανικών είναι καλές πηγές του συνενζύμου Q10, αλλά είναι δύσκολο να λάβει κανείς ιατρικές ποσότητες του CoQ10 από διαιτητικές πηγές. Τα συμπληρώματα CoQ10 είναι εξαιρετικά ασφαλή και είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των καψουλών, δισκίων, κρεμών για το δέρμα και προϊόντων που συνδυάζονται ως ενισχυτές της ενέργειας ή συμπληρώματα αντι-γήρανσης. Δεν υπήρξαν τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με τη χρήση αυτού του φαρμάκου, αν και τα άτομα με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων. Το CoQ10 πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις για να υπάρχουν ιατρικά οφέλη σε άτομα με καρδιακή νόσο, διαβήτη, κ.λπ. και θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι στη θέση αυτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει