Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ: Το λίπος που αδυνατίζει

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα απαραίτητο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ (EFA), που μπορεί να κάψει λίπος, να οικοδομήσει μύες, αλλά και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ έχει χαρακτηριστεί ως «το λίπος που αδυνατίζει» και είναι χαρακτηριστικό πως μερικοί ερευνητές αποδίδουν την αύξηση της παχυσαρκίας στην κατανάλωση ολοένα και λιγότερου συζευγμένου λινολεϊκού οξέος.

Κι όμως είναι τόσο εύκολο να πάρει κανείς το συγκεκριμένο οξύ από τη διατροφή του. Κύριες πηγές του είναι το βοδινό κρέας, το τυρί, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, το CLA παράγεται σε μεγάλο βαθμό από αγελάδες που τρέφονται μόνο με χόρτο, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να το βρει σε αγελάδες που τρέφονται σε εκτροφεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του συγκεκριμένου οξέος σε χώρες που παραδοσιακά δεν έχουν ζώα που τρέφονται σε βοσκοτόπια αλλά η παραγωγή του κρέατός τους γίνεται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Σ’ αυτές τις χώρες ο μόνος τρόπος για να πάρουν οι κάτοικοί τους την απαραίτητη ποσότητα CLA είναι μέσω συμπληρωμάτων.

Η έρευνα έχει δείξει πως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν σε ποντίκια, το CLA μείωσε το σωματικό λίπος κατά 88% σε μόλις έξι εβδομάδες. Οι αρχικές μελέτες για την επίδραση του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος στους ανθρώπους υπήρξαν εξίσου ενθαρρυντικές. Σε μια διπλή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2000 στο περιοδικό Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που έλαβαν CLA έχασαν έξι κιλά περισσότερο λίπος σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη διαπίστωσε πως 3,4 γραμμάρια CLA κάθε ημέρα ήταν αναγκαία για τη μείωση του σωματικού λίπους.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ έχει ερευνηθεί ως πιθανή θεραπεία για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της παχυσαρκίας και των καρδιοπαθειών. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού, στην οικοδόμηση των μυών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα, το CLA βρέθηκε πως βελτίωσε τα επίπεδα της ινσουλίνης στα 2/3 των διαβητικών ασθενών, ενώ βελτίωσε επίσης σε μέτριο βαθμό τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Τα συμπληρώματα του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό, ωστόσο θα πρέπει πάντα όποιος σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει, να συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό του.

Το CLA είναι διαθέσιμο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και διατίθεται συχνά ως φόρμουλα απώλειας βάρους ή καύσης του λίπους. Φροντίστε όμως να βρείτε μια αξιόπιστη μάρκα, καθώς μερικά συμπληρώματα συζευγμένου λινολεϊκού οξέος συχνά δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυτικά έλαια σε διακοσμητικές συσκευασίες.

Το CLA δεν έχει τοξικές επιδράσεις, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι ανέφεραν στομαχικές διαταραχές, όταν πήραν πολύ υψηλές δόσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει