Τα ανώτερα επίπεδα μόρφωσης συνδέονται με αυξημένη μυωπία

Τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και τα περισσότερα χρόνια παραμονής στο σχολείο συνδέονται με μεγαλύτερη συχνότητα μυωπίας, μιας σοβαρής κατάστασης των ματιών που επηρεάζει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό υποδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, σύμφωνα με την οποία το μάτι δεν διαθλά σωστά το φως, με αποτέλεσμα τα κοντινά αντικείμενα να φαίνονται καθαρά, αλλά τα μακρινά να φαίνονται θολά.

Παρόλο που πρόκειται έτσι κι αλλιώς για μια συχνή πάθηση, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Alireza Mirshahi του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως η μυωπία έχει γίνει ακόμα πιο συχνή σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας μάλιστα αυτή την αύξηση σε έναν παράγοντα παγκόσμιας ανησυχίας τόσο για την υγεία, όσο και για την οικονομία.

Για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας, τα ποσοστά μυωπίας έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 80% και οι ερευνητές λένε ότι η ταχεία αυτή αύξηση υποδεικνύει ότι μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η σοβαρή μυωπία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της όρασης, αλλά μπορεί να συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, μυωπική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πρόωρο καταρράκτη και γλαύκωμα.

Για να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ μυωπίας και περιβαλλοντικών παραγόντων, οι ερευνητές εξέτασαν 4.658 Γερμανούς με μυωπία, ηλικίας μεταξύ 35-74, αφού πρώτα απέκλεισαν οποιαδήποτε άτομα με καταρράκτη ή όποιους είχαν κάνει διαθλαστική χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν.

Η μυωπία χειροτερεύει για κάθε επιπλέον έτος στο σχολείο

Η μελέτη, που είναι γνωστή ως Μελέτη Υγείας Gutenberg είναι η πρώτη πληθυσμιακή μελέτη που είχε σκοπό να δείξει πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες υπερισχύουν της γενετικής, όταν πρόκειται για τη μυωπική ανάπτυξη. Συνολικά τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι όταν το επίπεδο εκπαίδευσης αυξήθηκε, η μυωπία έγινε πιο διαδεδομένη.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 53% των αποφοίτων πανεπιστημίου ήταν μύωπες, σε σύγκριση με το 35% των αποφοίτων γυμνασίου και το 24% των ατόμων χωρίς ένα υψηλή σχολική εκπαίδευση.

Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν περισσότερα χρόνια στο σχολείο ήταν περισσότερο μυωπικά, με τη μυωπία να χειροτερεύει για κάθε επιπλέον έτος του σχολείου. Μετά την εξέταση της επίδρασης 45 γενετικών δεικτών, βρήκαν πως αυτοί είναι πολύ ασθενέστεροι παράγοντες για ανάπτυξη μυωπίας σε σύγκριση με το επίπεδο εκπαίδευσης.

Μάλιστα, ο δρ Mirshahi τόνισε πως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες να βγαίνουν έξω συχνότερα, στα μαθητικά τους χρόνια:

«Δεδομένου ότι οι μαθητές φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας, είναι λογικό να τους ενθαρρύνουμε να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αν μη τι άλλο και για προληπτικούς λόγους», είπε.

Επιπλέον, η ομάδα σημειώνει ότι οι πρόσφατες μελέτες σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες στη Δανία και την Ασία έδειξαν πως όσο περισσότερος είναι ο χρόνος που δαπανάται στο φως της ημέρας, τόσο μικρότερη είναι η συχνότητα και η σοβαρότητα της μυωπίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει