Τα εμβόλια είχαν ανοσία 6 μήνες πριν έρθει η Omicron

Νέα δεδομένα στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι του κοροναϊού βγήκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν υψηλή προστασία, όμως πριν την έλευση της μετάλλαξης Omicron.

Με βάση τα στοιχεία, εάν πλέον κυκλοφορούσε μόνο η παραλλαγή Δέλτα, μπορεί να μην ήταν αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις, αφού ακόμη και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του technologynetworks.com, τα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα που έκαναν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο «The Lancet» και συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα εμβολιασμού που δημοσιεύθηκαν πέρυσι από τις 17 Ιουνίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση από τον ιό μειώθηκε 21% κατά μέσο όρο, ένα έως έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Παράλληλα, το επίπεδο προστασίας από σοβαρή νόσηση μειώθηκε μόνο 10% στο ίδιο διάστημα.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι ενθαρρυντικό ότι η προστασία από σοβαρή ασθένεια -η πιο ανησυχητική έκβαση- φαίνεται να διατηρείται καλά», είπε η Melissa Higdon, MPH, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας και μέλος του International Vaccine Access Center (IVAC) στο Bloomberg School.

Γιατί φάνηκε μείωση ανοσίας, πριν την Omicron

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν τον λόγο, που φάνηκε μείωση της ανοσίας, πριν έρθει η μετάλλαξη Omicron και ανατρέψει την κατάσταση.

Μια ανάλυση των λοιμώξεων της μετάλλαξης Δέλτα μετά τον εμβολιασμό, έδειξε μείωση της προστασίας με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι η μείωση της ανοσίας -αντί για αλλαγές στην προστασία έναντι της Δέλτα- ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου πριν από την Omicron.

«Η Omicron εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου, επομένως θα είναι κρίσιμο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με τον Covid-19 να δώσουν προσοχή στις μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων στο πλαίσιο της Omicron, καθώς και σε οποιεσδήποτε μελλοντικές παραλλαγές και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα σε εκτεταμένη χρονικές περιόδους μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού με αναμνηστικές δόσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η Higdon.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει